Három hasznos újévi fogadalom íróknak

Az újévi fogadalmakhoz általában nem kell túl sok segítség, még több is van belőlük, mint kellene - ki ne akarna jövőre lefogyni már megint? -, de annyi jó tanács került terítékre az elmúlt évben az írásról, hogy a három legfontosabbat érdemes kiemelni és jövőre tényleg megfogadni. Három fogadalomhoz talán nem is lesz olyan nehéz tartani magad, az eredmény pedig csak az lehet, hogy még jobb író válik belőled.

 42775736_l.jpg

Fogadom, hogy kerítek időt az írásra.

Minden írónak már valószínűleg tele van a puttonya ezzel a tanáccsal: ha el akarsz érni valamit az írással, akkor ülj le és csak kezdj el írni. Csakhogy ez nem ilyen egyszerű. A legtöbb írónak van főállása, gyerekei, vár rá a házimunka, hogy az egyéb érdeklődési körökről már ne is beszéljünk, amik elvonják az írástól az időt. És bizony még mindig csak 24 óra egy nap, amibe még az alvást is bele kell szuszakolni valahogy.

 

Mégis azt kell mondanunk, hogy mindig lesz valami, ami miatt nem ülsz le írni, kifogás és kötelezettség cunami akad folyton az utadba, de egy csendes órát mindenki képes keríteni, ha igazán fontos számára az írás. Gondolj bele, hogy ha írsz 500 szót egy óra alatt, és minden nap írsz egy órát, akkor máris leírtál 15.000 szót egy hónap alatt. Ha a leírtaknak csak a fele használható, de tartod a napi egy órás írást, akkor egy év alatt 90.000 szót írtál, ami pedig már egy kész regény.

 

Ne hidd, hogy az írás folyamatában csak az számít, ahogy leírod egymás után a szavakat, azt is számold bele, amikor kutatásokat végzel, vázlatokat írsz, írásgyakorlatokkal trenírozod magad. Mind azért van, hogy előre menj és elérd a célod.

 

Fogadom, hogy kilépek a komfortzónámból.

Az egyik regényeket ír, a másik novellákat, a harmadik pedig a memoárokban jeleskedik. Van olyan, aki mindezt összekeveri és úgy ér el sikereket. De minden írónak van egy komfortzónája, amin belül biztonságban érzi magát, innen választ témát, műfajt, távol tartva magát a kockázattól.

Fogadd meg, hogy jövőre kilépsz a komfortzónádból, kísérletezel új stílusokkal, amikhez nem szoktál hozzá. Ismerkedj meg olyan írók műveivel, akiket eddig nem olvastál. Olvass olyan könyveket, amiket sosem vennél le a könyvesboltban a polcról. Szakítsd ki magad a rutinszerű írásból és indulj felfedező körútra.

 

Fogadom, hogy írónak nevezem magam.

Az írás nem egy rövid kaland, sokkal inkább egy életre szóló utazás. Gyakran izzadságos, kemény munka egy kis vérben és könnyben áztatva. Hatalmas mennyiségű energiát kell belerakni, hogy teljesen bizonytalan kimenetelű vége legyen a fáradozásoknak. Úgyhogy akárhol is tartasz ezen az úton, még akkor is, ha épp csak elkezdted írni a könyvedet, nyugodt szívvel nevezd magad írónak.

Aztán kérdezd meg magadtól, hogy miért. Miért vagy író, miért választottad ezt a hivatást, miért ülsz oda és írod le a gondolataidat? Írd le a miérteket, nyomtasd ki és tedd az asztalod mellé a falra, hogy mindig szem előtt legyen. Nagy segítséget jelent majd a következő 365 napban, ha látod, miért akarsz író lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3912079243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása