Hogyan kezdj el könyvet írni?

A sztereotípiákkal ellentétben az írók nem csak üldögélnek egész nap, miközben kávét vagy viszkit kortyolgatva várják, hogy megszállja őket az ihlet. Mint mindenkinek másnak, az íróknak is fegyelemezetten dolgozniuk kell. Bár kétségtelen, hogy sok kávé szükséges néha hozzá, de az írás akkor is kemény munka. Elkezdeni a legnehezebb.

Mindenkinek nehéz a semmiből létrehozni valamit, nemcsak az íróknak okoz fejtörést, hogy hogyan kezdjenek neki egy könyvnek. Frusztráló nézni az üres lapot, és érezni a nyomást, hogy most valami fantasztikusat kell megalkotniuk. Ebben segít John Steinbeck és Neil Gaiman a saját tapasztalataival.

kezdes.jpg

 

John Steinbeck: Ne a célra koncentrálj

Néha azért nehéz belekezdeni egy projektbe, mert olyan nagy falatnak tűnik, hogy nem tudod elképzelni, hogy valaha a végére érsz. Steinbeck ezért javasolta az, hogy a nagyszabású célt darabold fel kis részekre, hogy emészthetőbb legyen.

“Ne is gondolj arra, hogy valaha be fogod fejezni. Felejtsd el a 400 oldalt, és írj csak egy oldalt egy nap, ez segíteni fog. Aztán amikor a végére érsz, majd jól meglepődsz. Olyan gyorsan és szabadon írj, amennyire csak lehetséges, csak dobd papírra az egészet. Soha ne javítsd vagy írd újra, amíg le nem írtad az egészet. Amikor munka közben újra írsz egy részt, az általában csak kifogás, hogy ne kelljen tovább haladni. Megtöri a flowt és az írás ritmusát.”

Tehát fókuszálj a folyamatra, ne a végeredményre, ennek segítségével képes leszel kis lépésekre lebontani a hatalmas feladatot.

Neil Gaiman: Abból tanulsz, hogy befejezed, amit elkezdtél

A perfekcionizmus az írók nagy ellensége, sokszor ezért olyan nehéz belekezdeni az írásba. A végtelenségig analizálják a munkájukat, mert tökéletesre akarják írni, aztán szinte lebénulnak, vagy el sem kezdik megírni a könyvet, esetleg kiszállnak félúton. Neil Gaiman tanácsával legyőzhető a perfekcionista halogatás.

“Amikor valaki azt kérdezi tőlem, hogy ‘Író szeretnék lenni, mit tegyek?”, akkor azt szoktam válaszolni, hogy ehhez írnia kell. Néha azt válaszolják, hogy ‘Készen állok az írásra, mi mást kell még tennem?’ Amire csak egyet tudok mondani: be is kell fejezned. Abból tanulsz, hogy befejezed a dolgokat.”

Vannak persze olyan esetek, amikor fel kell adni és nem szabad befejezni, amit elkezdtél. De amikor befejezel valamit, még akkor is, ha nem tökéletes, értékes tapasztalatokkal gazdagodsz út közben. Megtanulod, mi működik számodra és hogy mit kell máshogy csinálnod. Legközelebb már sokkal egyszerűbb dolgod lesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8312141747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása