Győzd le az írói blokkot a Grimm-testvérek segítségével

A csodálatos új ötletek és inspirációk nem feltétlenül pont akkor érkeznek, amikor leülnél írni. Mondhatjuk úgy is, hogy sokszor pont akkor nem akarnak előjönni, amikor szükséged lenne rájuk. Az írói blokk szinte mindenkit megtalál, ilyenkor olyan érzésed lehet, mintha direkt csinálná veled ezt az élet, hogy amint leülsz a gép elé írni, mintha kiradírozna minden értelmes gondolatot a fejedből. Bezzeg egy meeting közepén vagy az autóban, dugóban üldögélve elöntenek az ötletek, csak épp leírni nem tudod őket. Két út áll előtted: sírva fakadsz vagy megpróbálsz valahogy segíteni magadon.

grimmtestverek.jpg

Ha a sírást választod és csak várod a múzsát, akkor valószínűleg nem lesz kész nagyjából soha a könyved. Viszont lehet, hogy tudsz segíteni magadon azzal a praktikával, amit Jeff Elkins író osztott meg a The Write Practice oldalán, amivel ő szokta legyőzni a saját írói blokkját.

Így győzheted le az írói blokkot a Grimm-testvérek segítségével 

Egy régi történet újraírása felszabadítja az írói erőket és fejleszti az íráskészségedet. A Grimm meséket átírni olyan, mintha lemennél az edzőterembe erősíteni. Minden írói izmodat mozgásba hozza és felfrissíti.

1. Keress egy mesét

Nem olyat, amit már jól ismersz, mert az túl könnyű feladat. Nyisd meg itt az összegyűjtött Grimm meséket: http://mek.oszk.hu/10100/10149/10149.htm, majd keress egy olyat, amit nem olvastál vagy már elfelejtettél gyerekkorod óta.

2. Keresd meg benne a történetszálakat

Ahogy olvasod a mesét, írd ki belőle, hogy mi történik pontosan. Egyetlen mondatot fogalmazz meg minden történésről. Ne komplikáld túl, fogalmazd meg a legegyszerűbben. Amikor minden történést leírtál, olvasd át a jegyzeteidet és egy kérdésre válaszolj: “Miről szól ez a mese?” Ezzel megtalálod a történet szívét-lelkét.

3. Képzeld el modern köntösben a történetet

A kijegyzetelt mondataidat használva gondold át, milyen lenne ez a történet, ha valamelyik szomszédoddal esett volna meg tegnap. Hogyan oldódna meg a felvetődött probléma? Hogyan zajlanának le az események? Milyen karakterekkel játszanád el a történetet?

4. Írd le a saját, újraírt történeted

Látod, nincs szükséged arra, hogy ölbe tett kézzel várj a múzsára, épp egy fantasztikus történetet írsz. Mert az utolsó lépés ennyi: írd le a saját történeted mindabból, amit az első három lépéssel megteremtettél.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3312168074

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása