10 gyakori félelem, ami meggátol az írásban

Mindenkinek vannak félelmei. Az egyik fél a pókoktól, a másik a magasságtól, a harmadik meg a bohócoktól. Az íróknak is vannak speciális félelmei, főleg, ha még épp csak ott tartanak, hogy elhatározták magukat, hogy megírják az első könyvüket. A következő 10 félelem a leggyakoribb, amit le kell győznöd magadban, ha írni akarsz.

 fear.jpg

  1. “Nincs elég tehetségem hozzá.”

Valószínűleg vannak pillanatok, amikor kétségbe vonod, hogy tényleg van-e tehetséged az íráshoz, sőt akár az is eszedbe juthat, hogy nem is igazán élvezed az írás folyamatát.

 

  1. “Nem hívhatom magam írónak.”

Ha csak úgy elkezded magad íróként aposztrofálni, akkor nincs mese, írnod kell. Az emberek onnantól kezdve elvárják, hogy jó könyveket írj. Kötelességeid lesznek hirtelen, ha írónak hívod magad.

 

  1. “Hülyének fognak nézni.”

Mit fognak rólad gondolni mások, ha megtudják, hogy nekiültél könyvet írni? Ki fognak nevetni, ha megkéred őket, hogy olvassák el az írásaidat? Megmondják majd az igazat vagy inkább azt hazudják, hogy jól írsz, nehogy megbántsanak?

 

  1. “Nem tudom, miről írjak.”

Vannak napok, amikor mindenki azt érzi, nincs miről írnia, mindegy, hogy már kiadott nyolc könyvet vagy még egyet sem. Lehet, hogy azon aggódsz, hogy nem lesz elég érdekes a mondanivalód másoknak vagy hogy csak pár értékes ötleted van, amire nem lehet egy egész írói karriert építeni.

 

  1. “Nincs elég élettapasztalatom.”

Mindenki azt tanácsolja, hogy írj arról, amit már átéltél, de mi van akkor, ha még nem gyűjtöttél túl sok tapasztalatot? Mi van, ha még csak a húszas éveidben jársz és elég nyugalmas életed volt eddig? Semmi. Ha nincs elég élettapasztalatod, akkor ott a fantáziád, használd.

 

  1. “Úgyis elutasítják a könyvem.”

Mélyen gyökerezik az emberekben az a félelem, hogy a munkájukat nem ismeri el senki, ezért elkerülik a kockázatokat. Biztos hallottál már sok olyan íróról, akiket százszor is visszautasítottak a kiadók, mielőtt befutottak volna a könyvükkel, és nem vagy biztos benne, hogy a te lelked kibírná-e ezt az ellenszelet.

 

  1. “Sosem fejezem be, amit elkezdek.”

Lehet, hogy nem azzal van a problémád, hogy elkezdd az írást, hanem inkább azzal, hogy elveszted a lelkesedésedet időközben és félbehagyod a munkát. Félsz, hogy nem leszel képes addig fenntartani magadban a motivációdat, hogy be is fejezd a könyvet.

 

  1. “Nem jó műfajt választottam.”

Írás közben felmerülhet benned, hogy mellényúltál és nem jó felé vetted az irányt. Ha novellát írsz, eszedbe jut, hogy inkább regénybe kellett volna vágnod, vagy ha történelmi könyvet, akkor kikacsintanál inkább a sci-fi felé.

 

  1. “Nincs nekem időm erre.”

Ott van a család, gyerekek, munkahely és az összes többi kötelesség, amit két kezeden sem tudsz összeszámolni. Komoly akadályt gördíthet az időhiány a könyved útjába.

 

  1. “Nincs nekem pénzem erre.”

Meg lehet élni az írásból? Létezik ember, aki a semmiből írói karriert épített és még sikeres is benne? Mit kell feláldoznod azért, hogy az álmaidat kövesd?

 

Melyik az a félelem, ami jelenleg a legjellemzőbb rád? Melyik az, ami a legnagyobb problémát jelenti, ami a leginkább közéd és az írás közé áll? Így juss túl a félelmeiden:

  • Döntsd el, mi aggaszt a leginkább.
  • Kategorizáld a félelmeidet, hogy melyiknek valóságos, melyik válhat valóságossá és melyik az, ami csak kifogás arra, hogy ne kezdj bele az írásba.
  • Írd össze, mit mondanál a legjobb barátodnak, ha ezekkel a félelmekkel fordulna hozzád tanácsért.
  • Tartsd ezt az írást szem előtt, hogy erőt tudj meríteni belőle, ha elbátortalanodnál újra.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9212175958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása