10 írói tipp, amit lehet, hogy még nem hallottál

Ha már egyszer írásra adtuk a fejünket, jól jöhet minden segítő javaslat, amitől jobbak lehetünk. Íme újabb tíz tanács, amit vagy megfogadunk vagy nem, mindenesetre így szólnak:


49485367_ml.jpg
1. Ne írj lineárisan!

Ne kezdj el valamit írni az elejétől a végéig. Attól, hogy így olvasod, nem szükségszerű így megírnod. Ha van egy sztori ötleted, ami a hatodik fejezettel kezdődik a fejedben, kezd azzal. Persze az epilógus is lehetne az, amivel kezded, aztán így haladsz tovább. Ha tehát nem lineárisan írod a fejezeteket, az rákényszerít, hogy más szögből lásd a sztoridat, és talán új ötletek és megközelítés is eszedbe jut. Meg fogsz lepődni, hogy mennyire jól működik ez a munkafolyamat, amikor a könyv kezd összeállni. Nem mellesleg ezzel a módszerrel az írói válságon is hamarabb túllendülhetsz.

2. Egyszerre dolgozz kettő vagy több könyvön is!

Apropó írói válság... Ha több sztorin dolgozol egy időben, az sosem rossz ötlet. Habár a koncentrációval lehetnek gondok, ami a befejezéshez kell, de ez egy jó lehetőség arra, hogy átnyergelj egy másik munkádra. Nem kell, hogy mind nagy projekt legyen, elég, ha kisebb novellákat vagy cikkeket írsz.

3. Legyél a saját szerkesztőd!

Néha jobban esik szerkesztgetni és javítgatni a munkád, mint kitalálni. Találd meg a hibákat, csiszolgasd, ahol kell, így kedvező fogadtatásban részesül majd, amikor készen vagy megjelentetni.

4. Kérj kritikát!

Megéri hivatásos írókat vagy szerkesztőket is keresned magadnak, akik elolvassák a művedet. Ők ugyanis kertelés nélkül elmondják a véleményüket és tanácsokat is adnak. Hagyd nekik, hogy kegyetlenek legyenek. Ha tényleg komolyan akarod venni az írást, akkor minden hibáddal tisztában kell lenned, hogy fejlődni tudj. Elfogadni és megérteni a zord valóságot a hiányosságaidat illetően a legfontosabb lépése annak, hogy jobb legyél.

5.Szakadj el egy kis időre!

Twitter, Facebook, Instagram, Pinterest… Mindannyian tudjuk, hogy mennyire fontos szerepe van ezeknek a közösségi médiáknak az életünkben. De azt is tudjuk, hogy ezek jó lehetőséget kínálnak arra, hogy online jelenlétünket növeljük, kiépítsük a saját márkánkat, reklámozzuk magunkat vagy, amit a nyilvánosság elé szánunk. De tudod-e valójában mire jó ez a technológiai fejlettség?
A halogatásra, kikapcsolódásra és számtalan elvesztegetett órára. Azokat az órákat, amiket ezeken az oldalakon töltesz, másra is fordíthatnád. Azok a tweetek, amiket posztoltál, talán a könyved oldalaira is kerülhettek volna inkább.

6. Tanuld meg, milyen a jó írás!

Őszintén, rengetek borzalmasan megírt könyv van a piacon. Megdöbbentő, hogy az emberek mennyire nem érzik a különbséget a jó és a rossz között. A művészet szubjektív, ez tény, de nem kell minden rosszat művészetnek hívni. Duke Ellington mondta a legjobban: "Kétféle zene van. Jó zene és a többi.” Ez vonatkozik az írásra is.

7. Legyen egy saját íróhelyed!

Nagyon trendi manapság, hogy fogod a laptopod, beülsz egy kávézóba, bárba és nyilvánosan írsz. Mindegy, hol írsz, a lényeg, hogy legyen egy saját, privát helyed, ahol van egy asztalod és egy ajtó, amit be tudsz zárni, ha a világot ki akarod rekeszteni.

8. Szenteld magad a szakmának!

Az írás nem olyan valami, amit csupán akkor csinálsz, ha és amikor van időd rá. Ez nem vasárnap délutáni elfoglaltság, vagy esti órák elütése. Keríts időt rá. A professzionális írás megköveteli, hogy sokat fektess bele.

9. Időbeosztás!

Amikor olyan óráid vagy napjaid vannak, hogy az írással tudsz foglalkozni, tedd azt. Vedd úgy, hogy ez szent.

10. Amit minden írónak tudnia kell!

Emlékezz a három P-re. Patience, Perseverance, Purpose. Azaz, türelem, kitartás, céltudatosság.

Fordította: Bene Andrea

Forrás: http://www.writersdigest.com

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr212184492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása