Az írók élete stresszes, de van pár tippünk, hogyan segíts magadon

Az íróvá válás egy hosszú és gyakran bonyolult kaland. Tele van ellentmondásokkal, amik az őrületbe kergetnek. Például egy írónak el kell fogadnia az építő kritikát, mert azzal jobbá teheti a könyvét, de közben nem szabad azért változtatni a történetén, hogy másoknak megfeleljen. Az írás magányos tevékenység, de ha nem veted bele magad a közösségi oldalak világába, akkor nehezebben tudod eladni a könyved. Írd azt, amit a szíved diktál, de azért figyeld a trendeket, hogy mi az, ami eladható manapság. Csoda, hogy az írók élete olyan stresszes?

 53244080_ml.jpg

 

A két legnagyobb stresszforrás egy író életében:

1. Elvárások saját magad felé

 

Minden író tökéletes könyvet szeretne írni. Csak az a baj, hogy sosem lesz tökéletes egy könyv sem. Ez nem kellene, hogy zavarjon, mégis idegesítő. Két lehetőséged van:

  1. Újra meg újra átírod ugyanazt a történetet, míg meg nem halsz és sosem adod ki a könyved.
  2. Kihozod a legjobbat magadból, és amikor eléred azt a pontot, ahol már elfogadhatónak érzed a szöveget, belevágsz a kiadásba.

Egy ponton el kell engedned a könyvet és tovább kell lépned. Miután kiadtad a könyved, jó eséllyel úgy jársz majd, hogy elolvasod harmincszor és kicsit belehalsz, mert felfedezel benne egy csomó részt, amit átírnál szíved szerint. Ilyenkor csak annyit tehetsz, hogy tanulsz a hibákból és megfogadod, hogy a következő könyvedben még jobb leszel.

2. Gyorsan ki akarod adni a következő könyved

 

Már egy hete megjelent a könyv és máris kapod az emaileket, üzeneteket, hogy mikor lesz kész a következő. Egy cseppet rád tör a szorongás, hiszen még az előző könyv okozta sokkot sem heverted ki. Mi lesz, ha nem tetszik majd az olvasóknak annyira a második könyv? Mi lesz, ha túl sokáig vársz, túl későn adod ki és addigra már a feledés homályába veszel? Három lehetőséged van:

  1. Megbénulsz a félelemtől és soha nem írsz többé egy sort sem.
  2. Írsz egy új könyvet és megpróbálod kiadni anélkül, hogy adnál időt magadnak a csiszolgatásra, mert időt akarsz spórolni.
  3. Koncentrálod az energiáidat arra, hogy hatékonyabban írj és időben befejezed a kéziratodat. Folyamatosan emlékezteted magad, hogy az olvasók inkább várnak egy kicsivel többet, ha cserébe egy jól megírt könyvet kaphatnak a kezükbe.

Adj időt magadnak minden sürgetés ellenére is, mert nincs annál kifizetődőbb, mint minőségi munkát kiadni a kezeid közül. Csak olyan könyvet jelentess meg, amire tényleg büszke leszel, mert nem az eladási számok számítanak a végén, hanem az, hogy milyen érzéssel tölt el az, amikor kezedbe veszed a saját könyvedet.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8912248324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása