“Két évig minden nap írtam, ezt tanultam belőle”

Heidi Priebe 5 könyvet írt eddig, úgyhogy mondhatjuk, hogy tapasztalatot már bőven gyűjtött az írásról. Összeírta pár pontban, hogy mik a legfontosabb tanulságok számára az elmúlt két évből, amikor minden áldott nap leültette magát írni.

twoyears.jpg

Nem attól leszel jó író, hogy ismersz minden írói szabályt, hanem attól, hogy van mondanivalód

Írhatsz olyan ékesszólóan, mint még soha senki, de ha nincs jelentőségteljes mondanivaló a szavaid mögött, akkor senki sem fog rá emlékezni. Ha nem csillantod meg a zsenialitásodat, a szíved legmélyét, a hitedet, akkor nem lesz átütő erejű az írás. Nem lesz olyan a könyved, amitől úgy érzed, maradandót alkottál, mert ha te magad sem hittél benne, amíg írtad, akkor senki más sem fog.

A szenvedély és az elkötelezettség fele-fele arányban visz előre

Az inspiráció nem lökdös el a könyv végéig, sőt még az első fejezetet sem tudod befejezni belőle. Ettől még az ihlet, múzsa, akármi, jó dolog, csak meg kell tanulnod azt is, hogyan tarts ki a könyv végéig. Mindig emlékeztesd magad, miért kezdtél bele, milyen eredményt szeretnél elérni, akkor is, amikor végeláthatatlan, kemény munkának tűnik az egész.

Az olvasók nem téged akarnak látni a könyvben, hanem saját magukat

Nem kifejezetten vannak oda az olyan regényekért, amik önéletrajznak tűnnek. Ha önéletrajzot akarnak olvasni, akkor azt vesznek. Olyan történetet szeretnének olvasni, amiben megláthatják saját magukat. A saját hibáikkal akarnak találkozni, a saját csalódásaikat szeretnék feloldani, a saját fájdalmukon szeretnének könnyíteni. Meg akarnak hatódni a sztoridtól, tanulni akarnak belőle valami olyat, amit a saját életükben is felhasználhatnak.

Az alkotói válság gyakran az életed válsága

Vannak olyan periódusok az életben, amikor kevésbé érzed magad motiváltnak, amire gyakran ráhúzzák az alkotói válság fogalmát. Néha annyi a megoldás, hogy összeszorított foggal is tovább kell írni, míg magától elmúlik a válság, amíg olyan mondatokat sikerül írnod, amikkel már elégedett vagy.

Ám vannak olyan időszakok, amikor az alkotói válság azért alakul ki, mert úgy érzed, nincs semmi mondanivalód, mert annyira kimerültél lelkileg, hogy nem maradt benned semmi, amit megosztanál. Ez teljesen emberi dolog, ne ostorozd magad érte. Ebben a helyzetben a megoldás az, hogy valami újba kezdesz, feltöltődsz, új élményeket szerzel. Néha fel kell állni az íróasztal mellől és élni az életet. Nagyon gyakran az alkotói válság nem a kreativitás, hanem az élet hiányát mutatja.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4112319041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása