8 tipp, hogy időt találj minden nap az írásra

Ha megfogadjuk azt az általános tanácsot, hogy minden nap ültessük le magunkat írni, mert úgy lehetünk egyre jobbak, akkor az bizony elkötelezettséget és kitartást kíván. Saját magunkat kell motiválni és odaültetni a gép elé minden áldott nap, miközben kizárunk minden figyelemelterelő tényezőt a környezetünkből. Nem egyszerű feladat, de nem is teljesíthetetlen, íme Aine Greaney, a Writer with a Day Jobcímű könyv írójának tanácsai, hogy könnyebben menjen napi szinten az írás.

writer.jpg

 

1. Szervezz magaddal találkozót

Mindenkinél dugig van a naptár teendőkkel, de ha el akarsz érni valaha a könyved végére, akkor muszáj szorítani időt magadra és az írásra. Gondolj rá úgy, mintha minden nap egy adott időpontban találkozód lenne saját magaddal, amit nem mondhatsz le és nem halaszthatsz el más időpontra.

2. Találd meg a megfelelő időpontot

Mikor fog legjobban az agyad? Mikor öntenek el az ötletek? A nap melyik szakában vagy a legaktívabb? Hajnalban, késő éjjel, a reggeli tornád után vagy ebéd előtt? Ha van ilyen időszakod, amikor tudod magadról, hogy könnyen megy az írás, használd ki és akkorra időzítsd a napi írásodat.

3. Kényelmes és nyugodt hely

Nem kell különleges helyet kiszemelni magadnak, csak legyen olyan, ahol jól érzed magad, illik hozzád, örömmel töltesz ott időt. Nincs recept erre, az egyik káoszban, egy kávézóban tud jól írni, a másiknak pedig néma csend és üres asztal kell hozzá.Találd meg, mi a te legjobb munkakörnyezeted.

4. Mesélj a könyvedről a családodnak és barátaidnak

Lehet, hogy romantikusan hangzik, ha misztikus és megközelíthetetlen egy író, de inkább kerüld el a titkolózást. Újságold el a hozzád közel állóknak, hogy belekezdtél egy könyv írásába, mert így esélyt adsz nekik, hogy támogatni tudjanak, ha nehezebben megy az írás. Minden írónak szüksége van drukkerekre.

5. Ugyanott, ugyanabban az időben

Segítesz magadnak, ha mindig ugyanott, ugyanabban az időpontban ülsz le írni. Pavlovi reflexként indul az írás egy idő után az ugyanolyan körülmények hatására.

6. Alakíts ki egy szertartást

Mondj egy imát írás előtt vagy írj egy szál bugyiban, mindegy, csak legyen valami, ami úgy működik számodra, mintha egy szerencse medált szorongatnál.

7. Tűzz ki magad elé célt

Minden napra beszéld meg magaddal, hány szót vagy karakter fogsz aznap írni, és mennyi időt szánsz rá. Ezzel konkrét, kisebb célt tűzöl ki magad elé, amit könnyebb teljesíteni, mint ha az egész könyv lebegne a szemed előtt.

8. Engedd meg magadnak, hogy rosszul írj

Az első piszkozatnál ne foglalkozz azzal, hogy tökéletes legyen, csak írj le mindent, ami jön. Ha mindig megállsz és elkezded javítani, szerkeszteni az addig elkészült szöveget, akkor a saját lendületedet csökkented. Inkább csak élvezd az írás folyamatát.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr6512558727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása