Így fejleszd az írásképességed!

Az az álmod, hogy te leszel a következő nagy regényíró? Esetleg csak arra vágysz, hogy képes legyél jobban kifejezni az érzéseidet, gondolataidat? Nagy íróvá válni hosszú folyamatot jelent, de gyakorlással és tapasztalatszerzéssel a kemény munkád végül megtérül.

kepernyofoto_2016-08-06_7_26_56.png

1. Használj erős szavakat

Egy jó írás, legyen szó akár egy esszéről, novelláról vagy egy regényről, pontos és szemléletes. Próbáld meg elkerülni a szóismétlést és válassz inkább változatos vagy erős szavakat. Párbeszédek megfogalmazásánál lehetőleg kerüld azokat a megjegyzéseket, mint a „jegyezte meg” vagy „vélekedett”. Használd inkább a „mondta” szót. Persze figyelj oda rá, hogy ne legyen benne minden egyes sorban a párbeszédek mögött, de ha csak ezt használod, az olvasónak egy idő után el fogja kerülni a figyelmét, és jobban koncentrál majd a párbeszédre.

Az erős kifejezés nem egyenlő a homályos és bonyolult szavakkal. Ha fejleszteni szeretnéd az írásod, vagy úgy érzed, nem ismersz elég szót, hogy választékosan fogalmazz, használj szinonima szótárat. Minél többet veszed igénybe, annál inkább rád fognak ragadni egy-egy szó szinonimái

2. A kevesebb néha több

A jó írás egyszerű, tiszta és érthető. Felesleges elmondanod 50 szóban, mi történik, ha ugyanezt megteheted 20 szóban is. A túl sok töltelékszó nem fog használni a művednek.

Találd meg a középutat, légy szemléletes, de ne fogalmazd túl a mondandódat!

3. Mutasd, ne mondd!

Ne mondj el semmi olyat az olvasónak, amit meg tudsz mutatni. Ahelyett, hogy ülsz a történeted felett és egy karakter hátterét dolgozod ki éppen hosszú leírásban, inkább mutasd meg! Hagyd, hogy az olvasók jöjjenek rá, fedezzék fel a karaktered belső világát, a gyengeségeit és érzéseit.

Vegyünk egy példát. Mondhatjuk azt, hogy „Sydney dühös volt, amikor elolvasta a levelet.”, de ezt nem bizonyítja semmi. Az olvasó nem „látja”, hogy Sydney dühös volt. Ellenben, ha azt mondod, hogy „ Sydney összegyűrte a levelet, bedobta a kandallóba és kiviharzott a szobából”, egy sokkal szemléletesebb megoldást kapsz, és az olvasó is érzékelheti a dühöt, anélkül, hogy konkrétan „kimondtad” volna.

4. Kerüljük a kliséket!

Ezek a kifejezések túl általánosak, és nem hagynak maradandó nyomot az olvasóban.

„Ez egy sötét és viharos éjszaka volt” a közhelyes mondatok egy klasszikus példája. Egy tipikusan közhelyes koncepció, ami valami baljóslatút sugall. Ellenben egy másik mondat „Ez egy fényes, hideg áprilisi nap volt, és az órák éppen tizenhármat ütöttek”, ami George Orwell nevéhez kapcsolódik, már különb, mint egy klisé. Nem volt se sötét, se viharos, se éjjel, mégis érezhető, hogy valami nem stimmel.

5. Óvatosan a hasonlatokkal és metaforákkal!

Bár egy jó metafora vagy hasonlat életerőt vihet az írásba, egy rossz gyengévé teheti. A túlzott használatuk azt sugallja, hogy még te sem vagy biztos abban, amit mondasz.

6. Szerkessz!

A szerkesztés az írás egyik lényeges része. Miután befejezted a történetedet, hagyd pihenni egy kis ideig, majd csak utána fogj hozzá az ellenőrzéshez. Olvasd át jó alaposan, és azokat a részeket, amiket bénának érzel, azok minden bizonnyal bénák is. Inkább töröld ki és fogalmazd át. Ne félj belejavítani és átírni akár fejezeteket is.

7. Olvass!

A jó író számára elkerülhetetlen az olvasás. Ezzel fejlődik a képzelet, a szókincs, és megfigyelheted, hogyan játszanak a szavakkal más-más írók. Nagyon sokat lehet tanulni a híres írók műveiből, akik már több alkotást is letettek az asztalra. Egy régebbi és egy újabb történet összehasonlításával pedig a fejlődésüket is érzékelheted.

Olvass magazinokat, újságot, vagy bármit! Nem az irodalom világa az egyetlen hely, ahol ötletekre vagy új szavakra bukkanhatsz.

8. Írd le a benyomásaidat!

Egy könyv megírásához kreativitás és fantázia szükséges. Meg kell tanulni úgy fogalmazni, hogy az olvasó lássa, érezze és tapasztalja maga körül a történéseket. Ha ez neked nem megy könnyen, akkor írd le részletesen a benyomásokat, amik érnek. Ezekből később ihletet meríthetsz.

Ha pedig már kész vagy és ki szeretnéd adni. Ők segíthetnek: www.publio.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr418932858

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása