Online közösségi média: Goodreads, a világméretű nagytestvér


Mire jó a GoodReads? Van egyáltalán bármi értelme Magyarországról egy külföldi oldalra regisztrálni? Miért ne?

Azt hiszem, mára mindenki számára világos, hogy a közösségi médiánál kevés hasznosabb kommunikációs eszköz létezik.

14231669_ml.jpg

Az elmúlt hetekben megnéztük az itthoni könyvrajongókat összefogó egyik közösségi oldal, a MOLY.hu nyújtotta előnyöket. Nemzetközi szinten számos hasonló oldal létezik. Ezek közül a legnagyobb a GoodReads, ami leginkáb egy világméretű olvasónaplóra hasonlít. 

Mi a GoodReads? 

Ha pár szóban kellene összefoglalnom, akkor azt mondanám: a világ legnagyobb könyvkatalógusa. Az oldal 2007-ben kezdte meg a működését. Mára 50millió taggal, 1,5billió könyvvel büszkélkedhet. 

Találd meg a következő kedvenc könyvedet” 

A GoodReads szolgáltatásai sokban hasonlítanak a MOLY.hu-ra. Az oldal lehetővé teszi, hogy a felhasználói keresgéljenek a könyvek, ajánlások, kritikák között. Véleményezhetik az olvasmányaikat , ajánlókat írhatnak, különböző polcokat hozhatnak létre, olvasócsoportokat alkothatnak. 

Mi értelme regisztrálni magyarként egy külföldi oldalra? 

Bár a GoodReads egy nemzetközi site és jelenleg magyar nyelven nem elérhető, mégis egyre több magyar olvasó fedezi fel és használja előszeretettel az oldalt. A magyar könyves bloggerek és az olvasóközönség folyamatosan tölti fel az oldalra az itthon megjelent könyveket. Ajánlókat készítenek, értékelnek ezzel is népszerüsítve azokat. Szép számmal szerepelnek az oldalon magyar nyelvű idézetek, de magyar kihívások is.

Az olvasás magányos dolog 

Csak te és a könyv. Ez soha nem fog változni, de a trendek, az olvasó közönség igényei igen. A GoodReads és a többi hozzá hasonló közösségi oldal összehozza az azonos érdeklődési körű embereket. A fiatal könyvrajongók pedig előszeretettel használják a könyves közösségi oldalakat. Beszélgetnek, megosztják egymással a könyves tapasztalataikat. Sokszor ezeken a weboldalakon található ajánlások, vagy értékelések hatására választanak maguknak újabb olvasmányokat. 

Legyél jelen akár a saját könyveddel

Miért ne tölthetnéd fel te is a saját könyvedet ebbe a nemzetközi katalógusba. Készíts saját ajánlást ezzel is népszerüsítve a regényedet. Így a kategóriáknak, érdeklődési köröknek köszönhetően a Te könyved is az ajánlások közé kerülhet.

"The right book in the right hands at the right time can change the world."

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr910429070

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása