Larsson és Hacker Pippi

Stieg Larsson (eredetileg Karl Stig-Erland Larsson) neve minden valószínűség szerint ismerősen cseng. Ki ne hallott volna a Millennium-trilógiáról, azaz A tetovált lány, A lány, aki a tűzzel játszik, és A kártyavár összedől elnevezésű hármasról? A 2005-től megjelent svéd sikerkönyveket mind Svédországban, mind Amerikában megfilmesítették már, 2008-2009-re pedig már Európa legnépszerűbb, és legnagyobb példányszámban eladott regényei közé tartoztak.

stieg-larsson-boomsbeat_dot_com.jpg

Stieg Larsson az 1970-es évek végén. Kép forrás: boomsbeat.com

A szerző ezt a sikert sajnos már nem érhette meg. Mindössze ötven éves volt, amikor elhunyt, kilenc hónappal A tetovált lány első kiadása előtt. Egyetlen interjú készült vele, amiben a regénysorozat ikonikus női főszereplőjéről azt nyilatkozta, a felnőtt Harisnyás Pippi-ről mintázta. De ki az a Harisnyás Pippi, és miként jelenik meg a kötetekben?

Larsson egy régi kollégája elmondása szerint egyszer arról beszélgettek az íróval, vajon a gyerekkönyvek karakterei miféle felnőttekké válnának. Larssonnak különösen tetszett a felnőtt Harisnyás Pippi gondolata.

A regény főhősnője, Lisbeth Salander karakterének tehát ő az alapja. Larsson huszonöt éves számkivetetté fejlesztette, és valóban sok vonatkozásban hasonlítanak egymásra Pippivel. Mindketten egyedül élnek, és nehézségekkel küzdenek társadalmi beilleszkedés terén. Különös kinézetük sokszor zavarba ejtő, de mindketten átlagon felüli képességekkel rendelkeznek: Pippi hihetetlenül erős, Salander pedig kiberzseni, világszínvonalú hacker.

pippi_svtsales_dot_com.jpg

Harisnyás Pippi egy 1970-es évekbeli televíziós feldolgozásban.

Kép forrás: svtsales.com

Noha Larsson főhősnője csontos, és törékeny kinézetű, valójában benne is elképzelhetetlen erő lakozik, főleg, ha feldühítik. Bizonyos szempontból mindkettejüket lehet szociopatának minősíteni, hiszen máshogy tekintenek a világra, mint a legtöbb ember, de ettől még vannak pozitív tulajdonságaik is: lojálisak, és sajátos értékrend szerint élnek, melyhez azonban nagyon is tartják magukat. Salander karaktere kapcsán (a való életben) az Asperger-szindróma is felmerült, amiatt, hogy zárkózott, és sokszor teljesen passzívan viselkedik társas helyzetekben. Ezt a betegséget sokan az autizmus egy formájának tartják, melyért bizonyos gének a felelősek, Larsson azonban Salander hányatott gyermekkorának leírásával egyben felmenti őt minden ilyesfajta gyanú alól, ahogyan azt a harmadik kötetben a lány köré szőtt összeesküvéssel kapcsolatban is teszi.

mikael-blomkvist-and-lisbeth-salander_movie-hound_dot_com_michael_nyqvist_noomi_rapace.jpg

Michael Nykvist és Noomi Rapace a trilógia skandináv filmfeldolgozásának főszerepeiben.

Kép forrás: movie-hound.com

Pippi Astrid Lindgren svéd írónő hőse, akivel először 1945-ben találkozhatott a nagyérdemű, gyermekkönyv formájában. A lányának írta tizedik születésnapi ajándékként. Pippi édesanyja már nem él, s apját, a hajóskapitányt is elveszti egy viharban, így kilenc évesen egyedül költözik annak házába, a Villekulla-villába. Van egy aranypénzzel teli bőröndje, így anyagi gondjai nincsenek, egyszer még a városka összes gyerekének is vesz édességet. A regény folytatásában további kalamajkákba keveredik. Pippi azonban alapvetően jó, és ha ellátja valaki baját, okkal teszi: hogy móresre tanítsa.

astrid_lindgren_alv_dot_se.jpg

Astrid Lindgren, Harisnyás Pippi és Kalle Blomkvist "szülőanyja.

Kép forrás: alv.se

Pippi történetét számos formában feldolgozták: készült belőle színdarab, rádiójáték, megszámlálhatatlan sorozat, és egész estés film is. Érdekesség, hogy a nevét Lindgren lányától, Karintól kapta: a regény akkor született meg, amikor beteg volt, és arra kérte anyját, meséljen neki Harisnyás Pippiről. Így kelt életre a répaszínű hajú, szeplős kis kópé. Karakterét, ezzel együtt a művet a mai napig sok támadás éri, a kislány ugyanis megrögzött hazudozó, és bajkeverő. A tapasztalatok azonban azt mutatják, a kritikusok félelme alaptalan: a gyermekek, attól, hogy olvassák, netán felnéznek Pippire, még nem válnak maguk is gézengúzokká.

Larsson nem csak, hogy bevallottan róla mintázta Salander karakterét, de regényeiben több helyütt hivatkozik Pippire, és kitalálójára is.

Az első kötetben például maga Lisbeth mondja, hogy ellátná annak a baját, aki őt Harisnyás Pippinek nevezné. A dolog iróniája, hogy ezt éppen akkor vallja be, amikor a férfi főhős, Mikael Blomkvist becenevéről beszélget főnökével. Az a bizonyos becenév Kalle Blomvkist, s szintén egy Lindberg által kitalált karakterre utal: egy fiú detektívre, akinek az írónő három regényt szentelt, s akit az angol nyelvű közönség Bill Bergson néven ismerhetett meg. Blomkvist figuráját egyébként Larsson önmagáról mintázta. A főhős és az író mindketten újságírók, szerkesztők egy folyóiratnál.

Larsson úgy tette Salandert igazán modernné, hogy egy másik ihletforrást is felhasznált. Unokahúga ugyanis lázadó tinédzser volt abban az időben, amikor a regényeit (először csak önmaga szórakoztatására) írni kezdte, így az ő haj-, ruha- és sminkviselete nagyban befolyásolta Lisbeth karakterét, nem csupán külsőleg, de viselkedésében is.

blomkvist-salander_bleedingcool_dot_net_daniel_craig_rooney_mara.jpg

Blomkvist és Salander amerikai megformálói, Daniel Craig és Rooney Mara.

Kép forrás: bleedingcool.net

A szerző tudta, hogy könyvei sikeresek lesznek, ezért is sajnálatos, hogy még kiadásukat megelőzően elhunyt. Saját bevallása szerint eredetileg tíz kötetet tervezett, sőt, abban a bizonyos, egyetlen interjújában azt is elmondta, bármennyi folytatást meg tudna írni, ameddig az olvasókat érdekli. Szomorú, hogy nem láthatta, mekkora hatást gyakorolnak regényei a világra. Fent említett sikerein kívül még az is figyelemre méltó, hogy ő volt az első író, aki az Amazonon több, mint egymillió e-könyvet adott el, 2015-ben pedig utcát neveztek el Lisbeth Salanderről a svédországi Skellefteå városában, ami Larsson szülővárosa.

Külön regényt lehetne írni a trilógia összefüggéseiről, arról, hogy mi tetszett benne, vagy arról, hogy mi tetszett benne még jobban. Ezt most azonban nem teszem meg, azokra való tekintettel, akik esetleg mégsem olvasták még egyiket sem. Ebben az esetben viszont határozottan ajánlom, mert kihagyhatatlan, letehetetlen művekről van szó - és, higgyetek nekem, nem elég a filmeket megnézni, hogy képben legyünk. Jómagam ugyanis azokat láttam először, de egészen addig nem lettem a történet rabja, amíg a köteteket magamévá nem tettem.

Jó szórakozást kívánunk, írjátok meg nekünk, nektek is tetszettek-e - a “szüzek” kedvéért spoilerek nélkül!

Ha még nem olvastátok, az alábbi linkeken pár napig akciósan szerezhetitek be a trilógia köteteit:

A tetovált lány

A lány, aki a tűzzel játszik

A kártyavár összedől

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4311734639

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása