Ezeket a kérdéseket tedd fel az első olvasódnak

Amikor úgy érzed, kiadásra megfelelő állapotban van már a könyved szövege, mindenképp érdemes odaadni valakinek átolvasásra, hogy egy külső véleményt is meg tudj hallgatni a könyvedről és még megjelenés előtt legyen esélyed javítani rajta. Az a legjobb, ha nem egy családtagodnak adod olvasásra - a konfliktusok elkerülése végett -, hanem inkább egy olyan ismerősnek vagy profinak, akiről tudod, hogy őszinte véleményt fog mondani a könyvedről.

betareader.jpg

 

Todd A. Stone díjnyertes író, forgatókönyvíró és professzor szerint, ha valaki elvállalja, hogy átolvassa a könyvedet, akkor utána fontos, hogy a megfelelő kérdéseket tedd fel neki, hogy tényleg olyan válaszokat kapj, amik a hasznodra válhatnak. Azért is olyan fontosak ezek a kérdések, mert kizárólag a könyvről szólnak, így ha ezekre válaszol az első kritikusod, akkor elkerülhető, hogy belegyalogoljon a lelkedbe és véletlenül olyan kritikát mondjon, amit magadra veszel és elmegy miatta az egész írástól a kedved.

Ne feledd, hogy ha valakinek kikéred megjelenés előtt a véleményét a könyvedről, akkor az kicsit olyan, mintha egy aknamezőre eresztenéd, ezért tartsd szem előtt, hogy a kritikája nem a személyed ellen van, hanem segítő szándékkal mondja el az észrevételeit.

Három kérdés a kritikusodhoz a könyvről:

1. Mi volt az a pont, amikor leraktad a könyvet?

Ha az olvasód elejétől a végéig megállás nélkül elolvasta a szöveget, abból tudhatod, hogy a könyv első harminc oldala jól teljesítette a feladatát, kielégítően bemutatta a szituációt, szereplőket és megragadta az olvasó figyelmét. Ha pedig az olvasód közli, hogy félretette a könyvet a nyolcadik oldalnál és inkább elment gyökérkezelésre, akkor érdemes dolgozni még a szövegen.

2. Melyik szereplő ébresztett benned erős érzelmeket?

Ha az olvasódban heves gyűlölet ébredt a főszereplő iránt, akkor lehet, hogy át kellene írni kicsit a karaktert, adni neki pár jó tulajdonságot, hogy legalább egy kicsit szimpatikusabbá és bonyolultabb személyiséggé váljon. Ha viszont az olvasó nem is emlékszik a főszereplőd nevére, akkor vizsgáld meg, hogyan tehetne a karakter mélyebb benyomást az olvasókra.

3. Melyik részeket lapoztad át?

A válasz erre a kérdésre felnyithatja a szemed. Bár minden olvasó más és mást jelölne meg válaszként, mert egyéni ízlés kérdése, mit hagynak ki egy történetből, de azért egyetlen ember véleménye is rendkívül fontos visszajelzés a történet gyenge részeiről. Az, hogy átugrik egy részt, azt jelenti, hogy ott nem sikerül érzelmileg kötődnie valamiért a szöveghez, ez számodra kincset érő információ, kezdd a sztori átírását ezeknél a részeknél.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr3512586125

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása