Akarj róla beszélni!

Ha írónak „állsz” sok fontos kérdésben kell döntést hoznod, és ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mi is legyen az a téma, amiről beszélni akarsz. Ha szerencsés vagy és ez a mondanivaló nem csak egy regényt ölel fel, hanem a soron következőket is, mindösszesen annyi a dolgod, hogy ezt megtaláld. Viszont, ha az adott téma egy könyvre futja csak, és ezt követően új ihletforrást kell találnod, az sem baj. A lényeg, hogy mindig olyanról írj, amiről tudsz.

people-coffee-notes-tea-large.jpg

Kép forrása: pexels.com

Nem azért lesz valakiből író, mert híres akar lenni és sok pénz akar keresni. Aki ezzel a céllal kezd bele egy könyve, javaslom, ne is üljön le az íróasztalhoz, mert garantált bukta lesz a végeredmény.
Azért válik az emberből író, mert mondanivalója, üzenete van mások számára, amit így hoz nyilvánosságra.

Tehát, amikor felismered a tényt, hogy csörgedezik benned tinta is a vér mellet, akkor meg kell keresned azt a témát, azt a mondanivalót, ami téged érdekel, már-már annyira, hogy mindig ezen járnak a gondolataid is. Ülj le egy papírral és jegyezd fel, mik ezek, lehet több is. Az még jobb. A cél az, hogy olyat találj, amit egy egész könyvön át érdekesen és hitelesen tudsz elmesélni. Ne írj azért krimit egy elrabolt és megcsonkított lányról, mert más ezt írja és sikeres! Ne írj erotikus könyvet, ha közben prűd vagy, csak azért, mert azt reméled, ha a többit ennyire falják az emberek, akkor a tiédnek is nyert ügye van! Nem lesz.

Gondold végig, mi az a legfontosabb dolog a világban, amiről órahosszakat képes vagy beszélni, és szerinted nem szabad elmenni mellette. Majd miután ez megvan, elkezdheted kidolgozni a könyv részleteit. Megalkotni a karaktereket, megtalálni a helyszínt, minden apró részletet kitalálni, ami ahhoz szükséges, hogy ezek is a téma fontosságát sugallják.

Ne félj attól, ha látszatra, vagy mások elmondása alapján nem eget rengető üzenetre bukkantál, attól még lehet fontos. Neked az, máskülönben nem találtál volna rá. És, ha neked fontos, már megér egy próbát, és biztosan találsz majd hozzá rengeteg olyan olvasót, aki szintén úgy vélekedik, ahogyan te.

Szóval, mielőtt „divattémákról” kezdenél írni, győződj meg róla, hogy valóban ezt akarod-e? Mert semmi sem rosszabb annál, mint amikor az író maga sem élvezi a művét és érezni rajta a bizonytalanságot, és azt, hogy ez a sztori bizony az első húsz oldal után kipukkadt. A koppintás pedig szintén nem nyerő.


Légy bátor és légy kreatív!

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7011747621

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása