5 film, amit minden írónak látnia kell

A könyv mindig jobb, mint a film, de néha úgy fordul az élet, hogy pont egy jó film rángat ki egy írót az alkotói válságból. Inspiráló, elgondolkodtató filmek következnek olyan írókról, akiknek a történetéből erőt meríthet az alkotáshoz mindenki, aki belevág egy könyv írásába.

tortura.png 

1.Fedezd fel Forrestert!

Személyes kedvencem is ez a film, sokszor átsegített már az alkotói válságaimon. Amikor megkérdőjeleződik az, hogy miért írsz, mi értelme és minden önbizalmad elmegy, hogy neked ez úgysem sikerülhet, akkor elő kell venni a Fedezd fel Forrestert! és legalább egyszer végignézni első perctől az utolsóig. A tehetséged gondozást igényel, ha nincs egy saját, külön bejáratú William Forrestered, mint a filmbéli fiatal tehetségnek, Jamalnak, akkor magadat kell támogatnod és haladni tovább az utadon. Ebben nagy lökést jelenthet ez a film.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/forrester.jpg

2. Adaptáció

Parádés szereposztással az írói lét kihívásairól, gyötrelmeiről, a parancsszóra írásról. A főhős küszködésében az írói blokkal, depresszióval, a saját bizonytalanságaival a legtöbb író magára ismer. Valahogy mindenki legalább egyszer átesik ezeken a fázisokon. A filmben ugyan forgatókönyvet kell az írónak előállítani, nem könyvet, de nem különbözik a két folyamat abból a szempontból, hogy mindkettőnél végtelen kitartásra van szükség és egyiknél sem jön parancsra az ihlet. Bepillantást enged egy író lelkének legmélyére és az - olykor őrült - írói folyamatba.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/adaptation.jpg

3. Tortúra

Ha valaki sikeres regényíró szeretne lenni, olyan fajta, akit rajongótábor vesz körül, akkor kötelező darab a Tortúra. A filmben az autóbalesetben megsérült népszerű írót az egyik rajongója ejti foglyul, először ápolásnak álcázva a bebörtönzést. A célja: örökre megtartani magának az írót. A film Stephen King könyvéből készült, aki életre keltette minden író rémálmát. A mélyebb mondanivaló azonban a horroron túl a filmben az, hogy az írók nem engedhetik meg maguknak, hogy skatulyába kerüljenek és nem határozhatja meg az írásaikat az, hogy a külvilág mit vár el tőlük.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/tortura.png

4. Capote 

Truman Capote életrajzi filmje nagy tanulságokat tartogat egy kezdő írónak. Capote egy gyilkossági ügy után ered, mert nagy cikket remélem belőle, ám időközben egy ötéves kutatómunka válik az ügyből és egy olyan könyv lesz az eredménye, amivel műfajt teremt. A tényregény megszületése azt tanítja minden írónak, hogy merjenek a saját fejük után menni és tartsanak ki az elképzeléseik mellett, úgy szorítva a saját sztorijukat, mint egy szájzárat kapott kutya.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/capote.jpg

5. A titkos ablak

A válása miatt depresszióba esett egykori bestseller író képtelen leírni akár csak egy sort új könyvéből, egész nap tétlenül heverészik, remeteként él hegyi házában. Egy nap egy idegen férfi tűnik fel a háznál, aki azt állítja, hogy tőle lopta az egyik nagy sikerű regényét. Az író sehogy sem tudja bizonyítani, hogy nem plagizált, az idegen pedig egyre erőszakosabbá válik. Jó thriller és még inkább hasznos film azoknak az íróknak, akik alkotói válságban érzik magukat, segíthet, hogy látják Johnny Deppet szenvedni a saját válságától.

http://admin.konyvaruhaz.info/media/files/titkosablak1.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9411970900

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása