Így oldom meg az írást főállású anyaként, négy gyerekkel

Hogy lehet, hogy négy gyerekkel, főállású anyaként sikeres író legyen valaki? A válasz nem az, hogy másra bízza a gyerekei nevelését, hogy ő írhasson. Jean Knight Pace úgy tűnik, a lehetetlennel birkózik meg, amikor anyaként az írás mellett döntött. Számtalan novellát írt már különböző irodalmi újságokba, a könyve pedig idén nyáron jelenik meg, addig is elmeséli nekünk, ő hogyan kerít időt az írásra.

39230147_ml.jpg

“Négy kicsi gyermek anyukájaként és íróként a legtöbbször azt a kérdést szegezik nekem az emberek, hogy mégis hogy van időm még az írásra is. Általában azt válaszolom, hogy éjjel sokáig fennmaradok, ami igaz is, de azért van pár egészségesebb szokásom is, ami segít abban, hogy egyszerre legyek anya és író.

Hogyan kerítsek időt az írásra?

Amikor a baba alszik, írj. Ez volt a legfontosabb tanács, amit kaptam a gyerekek születése előtt. Ne mosogass, ne a családi költségvetéssel foglalkozz és véletlenül se kapcsold be a tévét. Az írás időt és koncentrációt igényel. Néha azt kívánja tőled, hogy az agyad olyan zugaiba tegyél kirándulást, ahová nem fér bele, hogy egy pici gyerek a lábadat átölelve szólongasson. Úgyhogy amikor egyedül vagy és csend van, írj. Ennyi. Ha ez túl sok, akkor állíts fel magadnak időhatárokat, például, hogy 30 percig csak írsz és utána mész bármi mást csinálni.

Amikor a babád már nagyobb lesz, nem alszik annyit, akkor szerezz magadnak csendes félórákat akár azzal, hogy beteszel neki egy mesét. Ha pedig ez végképp nem működik, akkor fontold meg, hogy segítségül hívsz egy bébiszittert. Egy nap egy óra csendes idő elég is neked, hogy haladj a könyveddel. Nem hobbiból írsz, gondolj úgy rá, mint a munkádra, amit nem lehet halogatni.

 

Hogyan találjak időt az olvasásra?

Adj magadnak engedélyt az olvasásra. Érdekes, hogy míg az írásra mindig kerítettem időt, valahogy az olvasás mindig elmaradt. Pedig a sok olvasás hozzá tartozik az íráshoz. Mégis, azért, mert az olvasás szórakozás számomra, ezért lelkifurdalásom volt, ha az értékes perceimből áldoztam rá. Helyette annyi minden Nagyon Hasznos dolgot kellett csinálnom. Pedig muszáj olvasni íróként, hogy gazdagítsuk a lelkünket és a művészetünket.

Ha a család és az írás felemészti minden idődet és nagyon nehezen találsz időt az olvasásra, akkor itt az ideje a jó öreg multitasknak. Általában utálom a multitaskot, de van olyan helyzet, amikor elkerülhetetlen. Meg lehet oldani az olvasást hangoskönyvekkel út közben vagy amíg mosogatsz, esetleg a szobabiciklin tekerve.

 

Hogyan adjam el, amit írtam?

Válassz ki magadnak naponta egy időszakot, amit mindig azzal töltesz, hogy népszerűsítsd a könyved. Nekem rendszerint akkor legjobb a marketinges tevékenységem, amikor már olyan fáradt vagyok, hogy semmi másra nem vágyom, csak arra, hogy leüljek egy forrócsokival a gépem elé és impulzívan vásárolgassak az Amazonon. Ilyenkor tudom, hogy még van egy kis munkám, úgyhogy szánok rá pár percet, hogy kirakjak Facebookra egy részletet, idézetet, képet, vagy hogy írjak a könyves blogomra egy rövid posztot a könyvemről. Ennyi. Nem is kell több, de ennyi mindennap legyen.

A legjobb ebben az, hogy amikor már nekiülök, akkor sokkal jobb mókának tűnik a könyvem marketingjével foglalkozni, mint az Amazont böngészni. Fontos, hogy emlékeztesd magad arra, hogy a lassú de kitartó munka eléri a célját, nem kell minden nap atlétaként maratont futni. Az apró lépésekben nagy erő rejlik. Ha az segít, lehet azt is csinálni, hogy mindig elkészítesz egy marketing posztot, mielőtt a jól megérdemelt pihenésbe belekezdenél. Mondjuk indulnál már a moziba a férjeddel, de öt perc alatt előbb még írsz valamit a Twitterre vagy az Instagramra posztolsz egy képet. Meg fogsz lepődni, hogy ezekkel a kis dolgokkal milyen nagy hatást tudsz elérni, a sok öt perces munka összeadódik szépen.

Hiszek benne, hogy egy írónak írnia kell, ezzel teszi a legjobbat a családjának és saját magának. Ezért találok mindig időt az írásra.”

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7511994848

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása