6 tanács George Orwelltől, hogy hatékony író legyél

Sokan kérdezik, hogyan válhatnak jó íróvá, pedig igazából a kérdés az, hogyan lesz valakiből hatékony író. Olyan, aki erőlködés nélkül, tömören, velősen meg tudja fogalmazni a lényeget, annyit elmesélve, amennyi pont elég, nem túlírva és könnyedén vetve papírra a szavakat.

george-orwell.jpg

George Orwell nemcsak az 1984-ről és az Állatfarmról híres, hanem cikkeiről és esszéiről is. Például a Politics and the English Language című esszéről, amiben ezt a hat tanácsot leírta. A legjobbaktól érdemes tanulni, ő pedig kétségtelenül a legjobbak közé tartozik.

1.Soha ne használj jól ismert metaforákat, hasonlatokat

Könnyűnek hangzik, pedig igazából nagyon nehéz betartani. A kifejezések beléd vannak égve, kisujjból jönnek, olyan hasonlatokat használsz emiatt, amik rég elcsépeltek. Épp ezért kell elkerülnöd őket. A jól megszokott kifejezések, hasonlatok nemcsak neked, hanem az olvasóknak is túl kényelmesek, nem mozgatják meg őket belül érzelmileg. Szánd rá az időt, és találj ki izgalmas, új szófordulatokat, erőteljes képeket.

2. Ne használj hosszú szavakat ott, ahol a rövidek is megfelelnek

A hosszú, bonyolult szavaktól senki sem tűnik intelligensebbnek. Sőt olykor épp az ellenkező hatást éred el velük, arrogánsan és hencegően hangozhatnak. Sokszor nem is érti az olvasó, mit akarsz mondani, ezért inkább leteszi a könyvet. A nagy érzések nem nagy szavakból születnek.

3. Ha egy szót ki lehet törölni, akkor ki is kell törölni

Az egyszerűség elve alapján, ha egy szó nem tölt be különösebb funkciót a mondatban, akkor nincs ott semmi helye. Erőteljesebbé válik a szöveg a töltelék szavak nélkül, ebben az esetben igaz, hogy a kevesebb több.

4. Ne használj idegen szavakat, tudományos kifejezéseket, csak olyanokat, amiket az olvasó is ért

Egy kicsit trükkös pont ez, mert nyilván, ha szakkönyvet írsz, akkor elkerülhetetlenek az idegen szavak. Ha a célközönséged szakemberekből áll, akkor használd is őket. De ha azt szeretnéd, hogy az írásodat mindenki értse, akkor hagyd a különleges szavakat. Inkább segíts az embereknek, hogy könnyen átmenjen nekik a könyveden keresztül az üzeneted.

5. Mindig egyszerűen fogalmazz

Ne tekerd ki a mondatokat szenvedő szerkezettel, felejtsd el az olyan megfogalmazásokat, amikben a macska fel van mászva a fára. Gyomláld ki minden erőddel a könyvedből a nyakatekert mondatokat és ha megharap valakit a kutya, akkor csak írj annyit, hogy megharapta a kutya. A rövidebb, lényegretörő mondatok sokkal erőteljesebbe.

6. Rúgd fel a fenti öt pontot nyugodt szívvel 

Mert mindenek felett egy dolog kell neked az íráshoz: a józan eszed. A fenti tanácsokat könnyű elolvasni de nehéz alkalmazni. A kulcs a hatékony íráshoz a kitartás és az erőfeszítés, mindaz az energia, amit beleteszel a könyvedbe.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4811994878

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása