Ne foglalkozz a stílussal

William Faulkner, Nobel-díjas amerikai író 1957-58-ban a Virginia Egyetemen íróknak tartott előadásaiból 28 órányi hanganyag maradt fenn, amit a Faulkner audio archivumban bárki meg is hallgathat. Öt olyan tippet mutatunk az óriási anyagból, amire újra és újra visszatért az előadásai során.

 42584420_ml.jpg

 

1. Ne foglalkozz a stílussal

“Szerintem a történet hozza magával a saját stílusát annyira, hogy az írónak ezzel nem kell tudatosan foglalkoznia. Ha túlságosan törődik a stílussal, akkor gyönyörű, üres mondatokat fog írni, amik lehet, hogy kellemesen hangoznak, de nem töltődnek meg igazán tartalommal.”

 

2. Írj tapasztalatból és értelmezd tágan a tapasztalás fogalmát

“Számomra bármiből lehet tapasztalat. Jöhet egy könyvből, ami elég igaz és élő ahhoz, hogy megindítson. Ez egy tapasztalás. Nem kell megtenned, amit a könyv szereplői tesznek, ha megfejted, mit miért csinálnak, akkor az már tapasztalat. Tulajdonképpen nem is lehet nem tapasztalatból írni, mert minden, amit olvasol, hallasz, érzékelsz, elképzelsz az a tapasztalás része.”

 

3. Ismerd ki a karaktereid és a történet megírja önmagát

“Nálam a karakter végzi el a munkát. Úgy is mondhatnám, hogy amint a fejedbe fészkeli magát a főszereplőd, amint hitelessé válik számodra, máris ő írja a könyvedet. Neked csak figyelned kell, hogy mit csinál, mit mond és le kell írnod. Először meg kell ismerned a karaktert, hinned kell benne, úgy kell érezned, hogy él, majd meg kell teremtened számára a helyzeteket, amiben cselekedni, dönteni tud.”

 

4. Ne merítsd ki a fantáziádat

“Az egyetlen örök szabályom, hogy mindig addig abba kell hagynom az írást, amíg még van bennem tűz. Soha ne írd túl magad. Mindig akkor fejezd be, amikor még gördülékenyen tudod írni a történetet. Ha kimeríted magad, akkor ellaposodik a könyved.”

 

5. Ne gyárts kifogásokat

“Türelmetlen ember vagyok, azt gondolom, hogy ha egy írónak megfogalmazódik a fejében valami, akkor azt le is kell írnia. Lehet a körülményeket hibáztatni, ráfogni a halogatást a munkára, vagy lehet azt mondani, hogy >>Ha nem lennék házas és nem lennének gyerekeim, akkor lehetnék író.<< vagy >>Ha nem kellene ezt meg azt csinálnom, akkor tudnék írni.<< Nem hiszek ebben. Azt hiszem, ha írni akarsz, akkor írni fogsz, senki semmi nem állíthat meg.”

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr5912168084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása