Tanulj a legjobbaktól - John Steinbeck legfontosabb tanácsai kezdő íróknak

John Steinbeck irodalmi Nobel-díjas és Pulitzer-díjas író, élete során 25 könyvet írt, a legendás Egerek és emberek vagy az Érik a gyümölcs című könyvei ikonikussá váltak. A Nobel-díj indoklásában ez állt:  „...realisztikus és nagy képzelőerejű írásaiért, melyek szimpatizáló humorral és éles társadalmi meglátással párosulnak.” Ám Steinbeck nem érezte jogosnak a megtiszteltetést és a díj átvevésénél ezt mondta: "… Az író arra van hivatva, hogy előremozdítsa az emberi szív és szellem nagyszerűségét, hogy képes legyen nagylelkűséget találni a vereségben, hogy megtalálja a bátorságot, az együttérzést, és a szeretetet. A gyengeség és a kétségbeesés véget nem érő harcában ezek a tulajdonságok a reménynek és a nehézségek leküzdésének fényes zászlajai. Az az író, aki nem hisz abban hogy az ember tökéletesíthető, nem szentelheti magát az írói hivatásnak, nem igényelhet magának helyet az irodalomban."

 steinbeck_2--644x362.jpg

 

Steinbeck 1975-ben, a The Paris Review hasábjain megjelent interjúban mondta el a legfontosabb tanácsait kezdő íróknak. 

1. Ne azt tartsd szem előtt, hogy mikor érsz már a könyved végére. Ne arra koncentrálj, hogy 400 oldalt kell még megírnod, mindig csak az az egy oldal lebegjen előtted, amit aznap meg akarsz írni. Aztán amikor mind a 400 oldallal elkészülsz, majd jól meglepődsz.

2. Írj szabadon és olyan gyorsan, amennyire csak tőled telik. Soha ne javítsd és írd újra addig, amíg be nem fejezed az egész könyvet. Amikor a folyamat közben kezded átírni, az általában csak kifogás arra, hogy miért nem folytatod az írást. Közben pedig megakasztod a saját gondolatmenetedet, ritmusodat, amitől veszíthet a történet a gördülékenységéből.

3. Felejtsd el a közönséget. Egyrészt a névtelen, arctalan tömeg, amit magad elé képzelsz, halálra rémít, másrészt pedig számodra nem is létezik. Nem olyan az írás, mint a színház, nem sok ember előtt játszol. Az írásban egyetlen egy emberből áll a közönséged: az olvasóból. Nekem az segített, ha egy embert kiválasztottam magamnak és fejben neki írtam, őt tartottam szem előtt.

4. Ha úgy érzed, hogy egy bekezdés lehetett volna jobb is, de nem tudod eldönteni, hogy kitöröld vagy megtartsd, akkor hagyd ott, menj tovább, írd a többit. Majd amikor befejezted a könyvet, visszatérhetsz hozzá és tudni fogod, hogy kell-e a könyvedbe.

5. Vigyázz az olyan jelenetekkel, amiket sokkal jobban szeretsz, mint a többit a könyvedben. Általában ez azt jelenti, hogy az a jelenet nem illeszkedik a történetbe.

6. Ha párbeszédeket írsz, mindig mondd hangosan magadnak, ahogy leírod őket. Csak így lesz olyan hangzásuk, mint az élő beszédnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7212265020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása