A pont, amikor nem tudod, hogyan tovább a történetben

Egy ponton a legtöbb író falba ütközik az írás során. Úgy érezheted, megrekedtél, nem tudod, hogyan tovább, mi következzen a könyvedben. Elég ijesztő helyzet, hiszen eddig csak úgy áradtak a szavak belőled, most pedig mintha elapadtak volna, pedig legtöbbször csak egy kis lökésre van szükség, hogy visszatérjen az ihlet. Lépj hátra egy lépést és diagnosztizáld önmagad, találd meg a probléma gyökerét.

 54722901_ml.jpg

  1. Vizsgáld meg a célokat és motivációkat

A cselekmény adná magát, hogy mi legyen a következő konfliktus, de a főszereplőd személyiségéhez sehogy sem illik ez a történés. Nézd meg, mi motiválja a szereplőidet. Akarják, hogy az jöjjön, amit tervezel? Mi lesz a következménye, ha kudarcot vallanak? Lehet, hogy szem elől tévesztették a fő céljukat, ezért nehéz előremozdulni a történettel.

  1. Vizsgáld meg a háttérsztorit

Furcsán hangzik, de sokszor a probléma abban rejlik, hogy nincs megfelelően megalapozva a történet. Lehet, hogy csak plusz információra van szükség a múltról, hogy a főhős megtegye a következő lépést.

  1. Nézd meg, hová tartasz

A cselekményben logikusan lehet, hogy X esemény következne, de neked az az érzésed, hogy nem ez a jó irány a történetnek. Lehet, hogy csak a cselekményt kell egy kicsit csiszolni, hogy mozgásba lendüljön.

  1. Nézd meg, honnan jöttél

Van valami a történetben, amit eddig leírtál, ami ellentmondásban van azzal, amit le akarsz írni? Vagy valamit ismételsz?

  1. Nézz körül

Lehet, hogy a helyszínnel nem stimmel valami vagy a helyzet nem jó. Jobban működne a következő jelenet, ha máshová költöztetnéd? Másik helyszínre, vagy másik fejezet mögé tennéd?

  1. Beszélgess a gonosz szereplővel

Lehet, hogy túl sok időt töltöttél azzal, hogy a főhősöd motivációit és céljait kidolgozd, ezért a negatív szereplőd háttere gyenge és valószerűtlen? Fogalmazd meg tisztán a történet gonoszának tervét, hogy visszatérhess a fő cselekményhez.

  1. Összegezz

Ülj le egy üres papír elél és csak írd ki magadból, hogy szíved szerint hogyan folytatnád a történetet. Úgy fogalmazz, mint egy barátodnak mesélnéd, csak semmi stressz. Néha segít, ha csak úgy leírod, minden kötöttség nélkül, amit szeretnél, mielőtt folytatnád a könyv írását.

  1. Csak csináld

Csak szorítsd össze a fogad és írj, tudva, hogy az ilyen elakadás mindenkivel előfordulhat, de túl tudsz lendülni rajta. Valószínűleg nem fogsz olyan rosszat írni, mint ahogy azt a fejedben elképzelted.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7312265010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása