Elég tehetséged van az íráshoz?

Hemingway. Austen. Dickens. Woolf. Mind ismerjük ezeket a neveket, fantasztikus írók voltak. Vajon ők egy speciális írói génnel születtek, ami nem adatik meg akárkinek? Nem valószínű. Mégis, a kezdő írók gyakran esnek abba a csapdába, hogy azon rágódnak, van-e elég tehetségük az íráshoz.

writers.jpg

A tehetséget firtató kérdés azt feltételezi, hogy az igazi - sőt Igazi - írónak hatalmas adag tehetsége van, ezért sikeres. Arra utal, hogy úgy született, hogy már az anyaméhben tudta, író lesz belőle. Ha nem így van, ha nincs kellő tehetség, akkor felesleges is írni, hiszen nem lesz belőled semmi, nem hogy nagy író.

Csakhogy amikor a fejedben eldöntöd ezt a kérdést, hogy van tehetséged az íráshoz vagy nincs, akkor olyan következtetésekre juthatsz, amik egy kicsit sem lendítenek előre a pályádon. Például, mindig jó voltál írásból, ezért azt gondolod, hogy egy könyvet megírni könnyű (nagy valószínűséggel tévedsz). Vagy: elutasították a regényedet, úgyhogy az lesz a következtetésed, hogy nincs ehhez tehetséged, jobb lesz, ha feladod az írást (nem feltétlenül igaz). A tehetség és adottság kétségkívül létező dolgok, de néha az írók túlértékelik a hatásukat, behatárolják magukat miattuk.

A kérdés, amit inkább tegyél fel magadnak

Ahelyett, hogy azt kérdezgetnéd magadtól, hogy “Elég tehetséges vagyok?”, inkább kérdezd azt: “Hogyan tudnék fejlődni?” Ugye érződik, milyen nagy a különbség?

 

A tehetség megkérdőjelezése nem árulja el neked, hogy csak nehezen viseled a kritikát vagy hogy a kitartással vannak gondjaid. Ráadásul csak oda vezet, hogy folyton más írókhoz fogod mérni magad: “Soha nem fogok olyan jól írni, mint az XY díjnyertes író” vagy “Úgy örülök, hogy sokkal jobban írok, mint a többi kis béna író.”

 

A fejlődésre vonatkozó kérdés ezzel szemben építő jellegű. Ennek segítségével felderítheted, hogy mik az erősségeid, vágyaid, céljaid és hogy milyen stratégiák felelnek meg neked az írás során. Minél inkább arra fókuszálsz, hogy fejlődj, annál jobbá válsz. A következő lépéseket máris megteheted annak érdekében, hogy még jobb író váljon belőled.

 

  • Olvass kritikus szemmel minél több műfajt.
  • Menj el egy író iskolába, ahol fejlődhetsz technikai szempontból.
  • Gyakorold az írást rendszeresen.
  • Mindig fejezd be, amit elkezdtél.
  • Keress író társakat magad mellé.
  • Olvass az írásról szakkönyveket, cikkeket.
  • Tanuld meg a szerkesztés alapjait.
  • Figyelmesen, írói szemmel vizsgáld a világot magad körül.
  • Tanuld meg, hogyan használd az írói céljaid eléréshez a közösségi oldalakat.

 

Egyik sem nagy ördöngösség és sokkal célravezetőbb, mint azon agyalni, rágódni, enni magad, hogy vajon mennyi tehetség szorult beléd. Csak hozd ki magadból a legjobbat, ennél többet nem kell elvárnod magadtól.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr6812306433

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása