Hogyan döntheted el, hogy az ötleted megér egy egész könyvet?

Egy regény megírása elkötelezettséget jelent, úgyhogy mielőtt a következő évedet rááldoznád az életedből, természetes, hogy biztos akarsz lenni a dolgodban, hogy az ötletedben tényleg egy egész könyv fekszik.

Nem lehetsz persze 100 százalékig biztos, de azért ha megvizsgálod alaposan különböző szempontok alapján, akkor meghozhatod a legjobb döntést. Nincs azzal sem gond, ha olyan az ötlet, amiben nincs egy teljes könyv, ilykor fogni kell magad és tovább menni az úton az új ihlet felé.

A dilemma megoldásához segítségként hoztuk a következő szempontokat, amiket át kell gondolnod:

 idea.jpg

Szereted az ötletet?

Ha nem szerelmesedsz bele a saját ötletedbe, akkor jó eséllyel már az írás felénél elterelődik a figyelmed vagy egyszerűen belefáradsz. Azokra az ötletekre van szükséged, amiket nem tudsz kiverni a fejedből és amik miatt nap nap után kényszert érzel, hogy leülj a géped elé és írj.

 Mások izgalmasnak találják?

Ha elküldöd az ötletedet a kedvenc barátodnak és véleményt kérsz róla, akkor azt mondja, hogy “húúúúú!”, és izgatott lesz tőle, akkor jó eséllyel jó úton jársz és megéri belevágni a könyv megírásába.

 Mások úgy néznek rád, mint az őrültre?

Volt már olyan mindenkivel, hogy fantasztikus ötletnek hitte, amit kigondolt, de a környezete felvont szemöldökkel reagált rá. Eléggé lelombozó és úgy érezheted tőle, hogy az ötletet ki kell kukáznod. Olykor jól jönnek az ilyen reakciók, mert legalább megspórolnak neked egy csomó időt, amit az írásba öltél volna. De azt is megmutathatják, hogy az ötleted olyan egyedi, hogy pont ezért érdemes vele tovább foglalkozni. Ezért, ha mindenki őrültnek néz, de te még mindig imádod az ötletet és meg akarod csinálni, akkor ne törjön le a negatív első reakció.

 Látod magad előtt az egész történetet?

Ha nem látod magad előtt valamennyire a történet alapjait, akkor nincs még készen az ötlet arra, hogy kidolgozd. Minimum szükséged van egy szereplőre, akiről tudod, mi a problémája és hogy mit akar kezdeni a problémával, mert ezzel már megvan az, hogy a főhős mit fog csinálni a történetedben.

 El akarsz dobni mindent, hogy végre megírhasd

Rengeteg olyan ötlet van, amihez megvan a fejedben a történet, és tudod, hogy egy nap meg is fogod írni mindet, de nem érzed úgy, hogy ezt most kellene azonnal megtenned. Nincs meg az a sürgető érzés, hogy ha hirtelen nem írod le, ami a fejedben van, akkor szétszakadsz belül. A legjobb könyvek mindig akkor születnek, amikor maximális tűzzel égsz a saját történeted iránt és alig bírod visszatartani magad, hogy végre megírd.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9812335425

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása