Hogyan találd meg az írói hangodat?

Anélkül, hogy lenne egy erős narrátor hangod, nehéz egyben tartani a történetet. Ha nincs meg a saját stílus, akkor nem tudod megragadni az olvasót, hogy ne tudja letenni a könyvet. Az írói hangod az, amitől érződik, hogy a szavak mögött egy ember áll, benne van az írás ritmusában, a szóhasználatban, süt belőle, hogy milyen értékrend szerint gondolkodnak a szereplőid. Olyan apróság, amitől érzi az olvasó, hogy ezt csak te írhattad. Ehhez hoztunk pár tippet, hogy hogyan találj rá, ha még bizonytalan lennél benne.

 voice.jpg

Ne próbálj úgy írni, mint valaki más

Kifejezetten hasznos, ha más írók stílusát és eszköztárát tanulmányozod, tanulsz tőlük, de ne határozzák meg, hogy te hogyan írsz. Gondold át, miért szeretsz egy írót és találd ki a saját egyéni hangodat, ne próbáld utánozni őt. Az tetszik, ahogy a párbeszédeit leírja? Dolgozz a saját párbeszédeiden. Az tetszik, hogy milyen hasonlatokat használ? Figyelj oda a saját hasonlataidra.

 Ne húzd ki szerkesztés során a saját hangodat

Az írás nem arról szól, hogy nyelvtanilag teljesen helyes mondatokat írsz le, jó szórendben és tökéletes kifejezéseket használva. A nyelvtani szabályokat is kezelheted rugalmasan, ha ez hozzátartozik az írói hangodhoz. A hatás kedvéért teheted egyedivé a stílusodat úgy is, hogy néhány szabályt áthágsz.

 Ne húzd ki azokat a kifejezéseket, amik meghatározzák a szereplődet

Főleg akkor ne, ha valamilyen akcentust kell egy szereplőnél jelezned. Nem beszél mindenki hibátlanul, ezt pedig írásban csak azzal tudod éreztetni, hogy ha helytelenül írod, amit helytelenül mondanál. A szereplőid személyiségéhez tartozó hibás kifejezéseket ezért a szerkesztés során ne javítsd ki, mert azzal megölheted a karaktered varázsát.

 Derítsd ki, mi az, amitől egyedi író vagy

Ez a legnehezebb, hiszen erre nincs semmilyen recept. Az egyetlen módja, hogy kiderítsd a saját egyediségedet, hogy tanulmányozod a saját írásodat. Vedd elő régebbi írásaidat, írd ki, milyen különleges szófordulatok jellemzők rád, húzd alá, ami szerinted egyedivé teszi az írásodat. Amitől érezhető, hogy csak te és senki más nem írhatta ezt a könyvet.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr8012392987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása