Kreatív író születik

Az írás nem mindenkinek megy egyszerűen. Előfordul, hogy míg egyikünk ontja magából a jobbnál jobb gondolatokat, másikunknak meg kell szenvednie a jelenetekkel. Az írás egy igazi szórakozás, és ezzel a néhány lépéssel még inkább azzá válik.

16561244_l.jpg

Mi a kreatív írás?

Kreatív írás minden, ahol a cél a gondolatok, érzések, érzelmek kifejezése az egyszerűen közvetített információk helyett.

Szárnyaljon az a képzelet!

Próbálj meg a képzeletedre hagyatkozni! Gondolj azokra a dolgokra, amiket meg szeretnél tenni az életben. Nem kell földhöz ragadt gondolatnak lennie, egyszerűen csak játssz a szavakkal, és teremtsd meg a saját világodat! Ahhoz, hogy kreatív író legyél, el kell engednek a mindennapok egyszerűségét.

Vedd elő a személyes tapasztalataidat

Ne feledd! Az emlékek, pillanatok és érzelmek segítségével válik kreatívvá bármely írás. Nyugodtan vidd bele a történetedbe a saját tapasztalataidat, az átélt pillanatokat, a személyiségedet, mert ettől lesz a mű igazán kreatív és egyedi.

Játék a szavakkal

Ahhoz, hogy az írás kreatív legyen, bőséges szókincsre van szükség. Persze a szavakat is tudnod kell alkalmazni, mert nem mindegy milyen szavakat használsz az egyes jeleneteknél. Ez a karaktereidre is igaz. Ne adj szleng szavakat egy kifinomult nő szájába, és egy fiatal se „beszéljen” úgy, mint egy 20. századi főnemes.

A cím mindent eldönt

Kreatív tartalom mellé lebilincselő cím dukál. Az olvasó a könyvből először mindig a borítót és a címet látja, ezért körültekintően válassz. A cím kapcsolódjon a könyvhöz, legyen érdekes és meggyőző. Az olvasó pillanatok alatt dönt egy könyv sorsa felől.

A kreatív író fent tartja az érdeklődést

Ez nem könnyű feladat, de nem is lehetetlen. Egyszerűen figyelj oda a jeleneteidre, és írd át azokat, amiket unalmasnak találsz. Vigyél bele fordulatokat, titkokat és rejtélyeket. A váratlanság és sejtelmesség a földhöz szegezi az olvasót, és nem nyugszik, amíg ki nem deríti az igazságot.

Az írás megadja neked a személyes szabadságot, neked csak annyi a dolgod, hogy élsz ezzel a lehetőséggel.

Hogyan kezdj bele?

Írj szabadon!

Nagyon jó gyakorló feladat, ha elkezdesz arról írni, ami éppen a fejedbe van. Lehet az egy rövid gondolat is, kezdd el gépelni és hagyd, hogy a történet írja magát. Először lehet nem fog könnyen menni, de egy kis idő után magába fog szippantani az írás szabadsága. Nem kell figyelned a helyesírásra, a logikára sem, egyszerűen csak fűzd össze a gondolataidat egy kis történetté.

Figyeld meg, mikor vagy a legkreatívabb!

Sok írónak az első dolga kora reggel, hogy leül a kézirata fölé, míg mások inkább az esti órákban ontják magukból a mondatokat. Ne félj kísérletezni, és találd meg a számodra megfelelő időt!

Kreatív tevékenységekre fel!

Ha a cselekmény erőltetettnek és unalmasnak tűnik, akkor hagyd egy kicsit pihenni. Helyette csinálj valami mást, ami kikapcsol, és ugyanúgy kreatív tevékenység. Írj egy verset, fess vagy rajzolj valamit.

Nagyon jó kikapcsolódásnak számít, ha mozogsz. Menj el futni vagy az edzőterembe, és dolgozd meg az izmaid. Utána jobban fog menni az írás.

Az írás művészete önmagad felfedezésének a művészete is.

A cikk ötletének ihletője

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr938944860

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása