Írj karácsonyi mesét a gyerekeknek

Az írók nem állnak le, nem vesznek ki szabadságot, legtöbbször belső kényszer hajtja őket, hogy írjanak, ez alól a karácsonyi időszak sem kivétel. Ilyenkor érdemes felhasználni az ünnepeket arra, hogy valamilyen alkalomhoz illő, karácsonyi történettel lepd meg a gyerekeket a környezetedben. Ehhez nyújt segítséget Sarah Webb, az Ask Amy Green című bestseller tiniknek szóló könyvsorozat írója pár tippel, hogy hogyan fogj hozzá.

48644975_ml.jpg

  1. Mielőtt belevágsz az írásba, gondold át a történetet és a szereplőidet. Menj el sétálni és gereblyézd össze a fejedben, mi mindent akarsz a mesédben leírni. Majd ragadd meg a klaviatúrát és ahogy jön, úgy írj le minden ötletet vázlatosan.
  1. Amikor már felvázoltad a főszereplőket - egy novellában nincs szükséged túl sok szereplőre - és nagyjából megvannak a történet fő vonalai is, kezdd el megírni az első jelenetet, amiben vágj bele az izgalmak közepébe.
  1. Gondold át a történet helyszínét alaposan, írj bőven a részletekről, ételekről, hóról, karácsonyfáról, jégcsapokról… Használd az összes érzékszervedet, hogy a mese magával ragadó legyen, írj az illatokról, ízekről, tapintásról. Milyen a karácsony illata?
  1. A konfliktus elengedhetetlen, még egy gyerekeknek szóló történetben is. A nagy, gonosz farkas nélkül a Piroska és a Farkas nem lett volna túl izgalmas mese. Gondolj a gyerekek kedvenc hagyományos meséire - Hamupipőke, Csipkerózsika vagy akár a Pinokkió - mind tele vannak túláradó érzelemmel. Szerelem, gyűlölet, bosszú. Te is gondolkodj nagyban a saját mesédben, bátran használj erőteljes érzelmeket. Akár a Mikulás is nyugodtan kerülhet veszélybe, elakadhat a hóban vagy elrabolhatják az ufók, nincsenek határok, ha a gyerekek fantáziavilágáról van szó.
  1. Addig írd a történetet, amíg úgy nem érzed, hogy a legjobbat adod ki a kezedből. Sarah Webb például minden könyvét legalább tízszer átírja, mielőtt átadja a szerkesztőnek.
  1. Végül pedig kérj meg egy megbízható, okos barátot, hogy nézze át a munkádat, mielőtt megmutatnád a célközönségnek. Az, hogy más friss szemmel átolvassa, megváltoztathatja az egész történetet, ha megfogadod a tanácsait. De ha a saját gyerekeidnek írtad a mesét, akkor ezt a lépést kihagyhatod, ők lesznek a mese legnagyobb kritikusai.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7512070283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása