Pár tipp, hogy az új évben ne égj ki!

Hívhatjuk kiégésnek vagy írói blokknak, a lényeg ugyanaz: ami addig örömmel töltött el és csak úgy ömlöttek belőled a szavak a papírra, az hirtelen fárasztóvá és nyögvenyelőssé válik. Semmi pánik, nem arról van szó, hogy elvesztetted az írói tehetségedet, csupán egy kicsit túlfeszítetted a húrt valószínűleg.38776042_l.jpg
 

Az az izgalom és lelkesedés, belső izzás kell a gördülékeny íráshoz, ami néha kicsit elhagy mindenkit, ha nem hagyja lélegezni a lelkét. A kreativitás szárnyalásához, ahhoz a flow-érzéshez kell az, hogy türelmetlenül és nagy élvezettel ülj le írni az újabb és újabb mondatokat.

A kiégés ára

Nem arról a helyzetről beszélünk most, amikor ideig-óráig elkerül az ihlet. Inkább arról, amikor azt látod magadon, hogy az írással kapcsolatban elkerülnek már egy ideje az olyan érzések, mint:

-       öröm

-       izgatottság

-       energikusság

-       optimizmus

-       önbizalom

 

Ha a fentiek sérülnek, akkor az az egész életedre hatással van, ezért érdemes a megelőzésre koncentrálni, még mielőtt a teljes nihil bugyraiba merülnél.

 

A kiégés elkerülése

Hogyan kerülhetjük el? Természetesen erre nincsen egy általános érvényű bölcsesség, mert mindenki másképp működik, de a következő stratégiák segíthetnek, hogy ne merülj le a víz alá.

1. Ne erőltesd

Kevés demotiválóbb dolog van, mint ülni és várni, hogy jöjjenek az ötletek és azt érezni, hogy elhagyott minden kreativitásod. Néha van ez így, egyszerűen nincsenek új ötletek. Lehet, hogy azért, mert kimerültél, túlságosan lefoglalnak a hétköznapi problémák vagy csak folyton eltereli valami a figyelmedet. A kerativitást nem lehet erőltetni, csak saját magadat frusztrálod, ha mindenáron új ötlettel akarsz előállni. Többet ártasz magadnak, mint használsz. Helyette inkább hagyd egy kicsit magára az írást és vágj bele valami egészen más tevékenységbe. Menj ki a szabadba. Kezdj el horgolni. Fuss négy kört. Mindegy, hogy mi az, csak neked örömteli legyen. Így esélyt adsz a kreatív énednek, hogy visszataláljon hozzád.

2. Ess minden nap szerelembe

Nem úgy, hogy keress minden nap más embert, akibe szerelmes lehetsz, hanem gondolj úgy az írásra, mint életed nagy szerelmére, akivel hosszú éveken át szeretnél kiegyensúlyozott kapcsolatban élni. Minden reggel örülj neki úgy, mintha a szerelmed mellett ébredtél volna. Ne érdekeljen, mások mit gondolnak rólad és az írásaidról, pont úgy, ahogy nem érdekel, ki mit gondol a szerelmi életedről. A te könyved csakis a te dolgod.

3. Tudd, mikor kell leállni

A kiégés megelőzésében az egyik kulcsfontosságú lépés, hogy meg kell tanulnod, mikor kell abbahagynod az írást. Olyan ez, mint hogy tudnod kell edzés közben, mik a határaid, meddig feszítheted az izmaidat sérülés nélkül. Találd meg a saját ritmusodat. Mérd fel a határaidat. Amikor fáradsz, akkor engedd meg magadnak, hogy pihenj, bűntudat nélkül. Így tudsz visszatérni újult erővel mindig az íráshoz.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr812064751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása