Az eretnek nyomdász kalandos élete

Bornemisza Péter a XVI. századi nyomdász nevével már Huszár Gálról szóló cikkünk kapcsán találkozhattatok. Az ő kiváló reneszánsz személyisége és nagy költőnk Balassi Bálint nevelői feladatai mellett, lelkész, író és saját könyveinek nyomdásza, kiadója, azaz a szerzői kiadás magyar őseinek egyike.

bornemissza_peter_ot_kotetes_predikacioinak_harmadik_kotet_cimlapja_1575_aprilis_2.jpg

Bornemisza Péter: Prédikációk, ez a mű öt kötetből áll. A kép a harmadik kötetének címlapja. 

A feladat nagysága abban rejlett, hogy magyar nyelven adott ki könyvet  és protestáns hitért harcolt azokban az időkben, amikor a történelem elég zivataros volt.

Az új hit hirdetőit üldözték a magyar vidékeken. Ahogyan Huszár Gál is a nyomdájával és munkájával, ugyanúgy Bornemissza Péter is menekülésre kényszerült. 

1. Vitézek, mi lehet ez széles föld felett szebb dolog az végeknél?
Holott kikeletkor az sok szép madár szól, kivel ember ugyan él;
Mező jó illatot, az ég szép harmatot ád, ki kedves mindennél.

2. Ellenség hírére vitézeknek szíve gyakorta ott felbuzdul,
Sőt azon kívül is, csak jó kedvéből is vitéz próbálni indul,
Holott sebesedik, öl, fog, vitézkedik, homlokán vér lecsordul.

Balassi Bálint: Egy katonaének, Az Csak búbánat nótájára

Ennek több oka is volt, Bornemisza Péter nem csak lelkésztársa volt Huszár Gálnak, de munkatársa is, ugyanakkor ő volt a szakmai példaképe is. Úgy tartjuk számon, mint írót, mint lelkészt és Balassi Bálint nevelőjét. 

Bornemisza Péter, álnevén Abstemius, Pesten született 1535. február 22-én és Rárbokon halt meg 1584 valamikor március és június között. Nem volt hosszú életű. 

Huszár Gállal feltételezhetően Bécsben ismerkedett meg, amikor az idősebb nyomdász odament tanulni Hoffhalter Raffael műhelyébe.

Ez az 1557-es évben történt.

Jó pár évnek kellett eltelnie, hogy megint találkozzanak és közös kiadói elképzeléseiket megvalósítsák 1573-ban.

1577-ben halt meg felesége és négy gyermeke pestisjárványban. Második felesége, özvegye Gyótai Erzsébet 1589-ben rendelkezett férje hagyatékáról. 

Neveltetése, ifjúsága, tanulmányai 

1548-1553-ban Kassán tanult. Mint a korban sok írni-olvasni tudós ember ő is a reformáció felé fordult.

Ennek azért volt jelentősége, mert a korábbi századokban a katolikus egyház mise rendje latin nyelven zajlott és a papokon, és a szűk, művelt rétegeken kívül kevesen értették a prédikációt.

A nemzeti nyelven, ez esetben magyarul történő biblianyomtatással és a reformációval lehetőség nyílt az anyanyelvű istentiszteletre a templomokban. 

paduai_arkadok.jpg

 Padova, korabeli magyar elnevezéssel Pádua. 

Bornemisza Péter harcos refomátori magatartásáért, prédikációi miatt menekülésre kényszerült Kassáról, ahol korábban börtönben ült és ahonnan csak 1553-ban tudott megszökni. Az élete, mint egy irodalmi hősnek bővelkedett kalandokban. 

Ezekután nyugatra ment, Németországban, Wittenbergben ő is Philipp Melanchthon teológus és reformátor tanítványává vált, mint sokan ebben a korban. A német tudós Luther Márton munkatársa volt.

Ezek után Itáliában Padova és Velence felé vette az irányt, majd Ausztriában, a bécsi egyetemen tanult 1558-ban.

Bécsben az antik görög szerző, Szophoklész Elektra című drámáját dolgozta át iskolai előadási céllal, címe: Tragoedia magyar nyelven az Sophocles Élektrájábol. Ebben az időben Nádasdy Tamás nemes pártogoltja volt. 

balassi_balint_kepforras_ketfeju_sas_a_habsburg_uralom_magyarorszagon_1699-1790.jpg

Balassi Bálint költő, műfordító arcképe, eredetileg Balassának hívták, 1554. október 20-án született Zólyomban, meghalt 1594.május 30-án az Esztergom-Szentkirályi katonai táborban. 

Bornemisza Péter Balassi Bálint tanára lesz

1560-ban Vágszereden kezdett el lelkészként dolgozni. Innen nem messze esett Nagyszombat, ahol Balassa János házában volt prédikátor. Ő kérte fel később, fia Balassi Bálint nevelésére és pap is lett neki köszönhetően Zólyomban 1563-1564 között.  

1564-ben Bécsbe hivatták az uralkodó elé, egy feljelentés miatt. A vád eretnekség volt. Onnan szabadulva a felvidéki és kárpátaljai városok felé vette az irányt, elment Ungvárra és Husztra, majd meglátogatta megint Balassa Jánost Zólyomban, aki korábban a segítségére volt. 

zolyomi_var.jpg

Zólyomi vár, Felvidék, ma Szlovákia, fotóforrás: Panoramio. 

Bornemissza Péter, mint Balassi Bálint nevelője feltételezhetően közrejátszott abban, hogy a fiatal író, költő lefordítsa Bock Mihály Würtz Gärtlein könyvét német nyelvről. Ezt Balassi Betegh lelkeknek való fwues kertecyke címmel adott ki. 

1572-ben Bornemisza emlékbeszédet, prédikációt tartott az öngyilkos Eck grófné temetésén, amellyel nagy feltűnést keltett.

Ebben az évben telepedett le a felvidéki Nyitra megye településein Galgócon, majd Semptén, amelyek Salm-Eck Gyula gróf birtokai voltak.

Az ő meghívása révén és segítségével került Semptére. E településsel kapcsolható egybe nyomdászi működése. 

bornemissza_peter_ot_kotetes_predikacioinak_harmadik_kotet_cimlapja_1575_aprilis_2_1.jpg

Bornemisza Péter öt kötetes Prédikációiból a negyedik címlapja. Ez a negyedik kötet sok vitát váltott ki. 1577. augusztus 4. 

Komjáti, Sempte, 1573-1575

Huszár Gál, Bornemisza Péter mestere Komjátiban nyitotta meg újra nyomdáját, amit akkor már tíz éve nem használt. Nem volt teljes a készlete, mert eljött Debrecenből és felszerelése egy részét ott kellett hagyja.

Bornemisza Péter és Huszár Gál szövetkezett abban, hogy közös nyomdát hozzanak létre.

A fiatalabb nyomdász új művenek a Postilláknak, beszédeknek, prédikációknak, a nyomtatása ezért Komjátiban kezdődött és Semptén fejeződött be. Mindezt a mű kolofónjából tudjuk meg. 

e_image3116.jpg

Huszár Gál: A keresztényi gyülekezetben való isteni dicséretek és imádságok. Dátumként 1574 van megadva és helyszínként Komjáti. Vagyis az a település, ahol Huszár Gál és Bornemisza Péter együtt dolgozott a közös nyomdában. Ilyen és ehhez hasonló iniciálékkal és nyomdai cifrákkal díszítették a könyveket. Ez utóbbiak azért voltak szükségesek, mert azzal lehetett lezárni egy-egy szövegrészt, vagy kitölteni egy üresen maradt felületet. 

Hogyan nyomtattak, dolgoztak közösen Huszár Gál és Bornemisza Péter? 

Alaposan megtervezték a tipográfiát, a kompozíciót, a szöveget szép keretbe foglalták, két színnel nyomtattak és használtak nyomdai cifrákat is.

Bornemisza Péter postilláit, beszédeit gazdagon díszítették iniciálékkal és záródíszekkel a kiadott könyvekben.

A díszítmények dúcainak egy része Huszár Gál nyomdájából származott. 

bornemisza_peter_ot_kotetes_predikacioinak_otodik_zaro_kotetenek_cimlapja_1579.jpg

Bornemisza Péter öt kötetes Prédikációinak - Ötödik, záró kötetének címlapja. 1579.

Összesen húsz záródísszel, három iniciálékészlettel díszítette a könyveit Bornemisza a későbbiekben is. A nyomdász továbbvándorolt Detrekő várába és Rárbokra is. Még két művet adott ki, az Énekek három rendbe és a Foliopostilla címűeket.

Detrekő várában adta ki a Prédikációk ötödik kötetét Halaadas Istennec velem toet czudairol címűt. 

detreko_varanak_romjai.jpg

Detrekő várának romjai. Magyarország vármegyéi és városai, Pozsony vármegye nemes családjai. Forrás: ifj. Reiszig Ede dr. 

1585-ben bekövetkezett halálával nyomdafelszerelése a lengyel Manskovit Bálint műhelyébe került, aki Farinola nyomdász néven nyomtatott tovább Rárbokon, Vizsolyban és Galgócon. 

Kocsis Nagy Noémi 

Felhasznált irodalom 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr4112065625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása