Ezzel a módszerrel egy éven belül kész lesz a könyved

Azt szokták mondani, hogy minden emberben ott van egy regény, csak le kell írnia. Ez a “csak” azonban nem olyan kis “csak”, hiszen megírni egy könyvet hatalmas feladat. Ha úgy gondolsz rá, hogy az egész képet nézed, akkor sokkal nagyobb falatnak tűnik, mint amekkorát teljesíteni tudnál. Ezért inkább úgy tekints az írásra, mint folyamatra, ne pedig a teljes könyv lebegjen a szemed előtt.

 30613679_ml.jpg

Ha azt mondod magadnak, hogy írnod kell 300 oldalt, akkor meg fogsz hátrálni, helyette koncentrálj arra, hogy a mai nap egyetlen oldallal kell csak végezned. Például, ha egy 80000-90000 szavas regényt akarsz írni, akkor egy év alatt teljesítheted a küldetést úgy, ha 500 vagy kevesebb szót írsz naponta. Ekkora mennyiség nem vesz igénybe többet napi 30-60 percnél, így abszolút teljesíthető feladattá válik, amitől nem fogsz megrettenni.

 

Lépésről-lépésre módszerrel egy év alatt nyers kézirat

Mielőtt belevágsz az írásba, adj magadnak 4 hetet, hogy megtervezd és felvázold a történetedet. Nem kell semmilyen konkrétumot leírnod, de tudnod kell, hol kezdődik és hol végződik majd a történet, írd le a fontosabb fordulópontokat és találd ki a szereplőket. Készíts jegyzeteket minden ötletről, amit a történetbe szeretnél majd illeszteni. Amikor már tudod, merre tartasz, megvan a fő irány a történetben, akkor jöhet a konkrét terv az íráshoz:

 

250 (szó/nap) x 7 (nap/hét) x 48 (hét) = 84000

 

vagy

 

350 (szó/nap) x 5 (nap/hét) x 48 (hét) = 84,000

 

Azzal, hogy leírsz 250-350 szót a hét 5-7 napján, egy éven belül lesz egy 84000 szavas kéziratod. Ennek annyi a hátránya, hogy egy év alatt így csak az első verziód lesz meg, amit még hónapokig szerkesztesz, csiszolgatsz, mielőtt kész lennél vele.

 

Lépésről-lépésre módszerrel egy év alatt szerkesztett kézirat

Ugyanazzal a 4 hetes tervezéssel kezdj, majd tegyél egy kicsivel több erőfeszítést minden nap:

 

450 (szó/nap) x 7 (nap/hét) x 26 (hét) = 81,900

 

vagy

 

500 (szó/nap) x 5 (nap/hét) x 33 (hét) = 82,500

 

Attól függően, hogy melyiket választod a fenti két terv közül, a végére marad az évből 15-22 heted arra, hogy átnézd, javítsd megszerkeszd a regényedet. 

Persze ez csak egy irány, mindenkinek azt a rendszerességet kell választania, ami neki fekszik. Ne legyél túl szigorú magaddal, ha nem tudod tartani az előre felvázolt ütemtervet, mert ennek az a célja, hogy segítsen és bátorítson, ne pedig lelombozzon.

Ezzel a módszerrel segíthetsz magadnak, hogy egy hatalmas feladatot apró lépésekre lebontva könnyebbé váljon az írás. Olyan ez, mint egy egész tányérnyi rántott húst felvagdosni kis falatokra, mert egyben nem fér be úgysem a szádba az egész. Úgyhogy ha úgy érzed, lehetetlen vállalkozás egy könyv megírása, kezdj neki a feldarabolásnak, apró lépésekben már menni fog.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9712112553

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása