Miért használnak az írók álnevet?

Az álneveket már generációk óta használják az írók, van, hogy az igazi nevüket változtatják meg egy kicsit vagy kitalálnak egy teljesen újat, ami alatt aztán kiadják a könyveiket. Nem biztos, hogy ismerősen cseng Samuel Clemens neve, de Mark Twainkre már biztos mindenkinek felcsillan a szeme.

 rowling.jpg

Ha hezitálnál, hogy álnéven vagy a saját neveden jelentesd meg a könyvedet, segítünk pár példával, hogy más írók mikor és miért választják az álnév lehetőségét.

 

  1. Gyakran azért használnak álnevet az írók, hogy a nevükkel is megkülönböztessék az adott könyvet az előző könyveiktől. J.K. Rowling a Robert Galbraith álnevet használja bűnügyi történeteihez, ezzel különíti el a Harry Potter sorozattól a többi könyvét.

 

  1. Winston Churchill azért publikálta az írásait Winton Churchill néven, hogy ne keverjék össze az amerikai íróval, akinek szintén Winston Churchill volt a neve.

 

  1. Az olyan írók, akik különböző műfajokban publikálnak, álnévvel különítik el egymástól a könyveiket. Nora Roberts, a híres romantikus író J.D. Robbként adta ki az általa írt krimiket. Nem titkolta, hogy ő áll az álnév mögött, sőt, az addigra már világhírű Nora Roberts nevet marketingként fel is használta álnéven kiadott könyveihez. Mégis, azzal, hogy más néven jelentek meg ezek a könyvek, az olvasókban elkülönülnek az írónő romantikus könyveitől.

 

  1. Az álnév akkor is jól jön, amikor egy író egyszerre több könyvet is piacra dob. Ahelyett, hogy 5 különböző című könyv lenne a polcon John Smith név alatt, lesz 5 teljesen más könyv, más íróval. Stephen King például azért írt Richard Bachman név alatt is, mert a kiadója azt hitte, hogy ugyanattól az írótól nem vennének meg az olvasók több új kiadást is egy évben.

 

  1. Álnevet használnak az írók akkor, amikor úgy gondolják, hogy az igazi nevük nem illik a könyvük műfajához. Az egyik leghíresebb példa erre Pearl Gray, aki western könyveket írt, az egyik legsikeresebb íróvá vált, 112 történetét filmesítették meg. Csak épp nem ezen a néven, hanem Zane Greyként jelentette meg könyveit.

 

  1. Az álnévnek akkor is van értelme, ha az igazi név túl bonyolult, vagy összezavarná az olvasókat. Amikor kiadod a könyvedet, akkor a nevedből márkanév lesz, ami jelképezi azt, amit leírtál.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7112105415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása