Hogyan tudod megvédeni a könyvedet?

Nagyon sok a tévhit a szerzői jogokról. Kit illetnek? Meddig illeti meg az írót? Hogyan lehet védeni? Tegyük helyre ezeket a főbb pontokat.

lawmainbanner2.jpg

A szerzői jogi védelem alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a mű egészének vagy valamely azonosítható részének anyagi formában és nem anyagi formában történő bármilyen felhasználására és minden egyes felhasználás engedélyezésére.

Mit jelent ez?

A könyv íróját illeti minden olyan anyagi, vagy nem anyagi bevétel, mely a könyv felhasználásából, értékesítéséből ered.

A kiadói jog és a szerzői jog ugyanaz?

Nem. Mint ahogy fent kifejtettük a szerzői jog alapján minden bevétel megillet téged a könyveddel kapcsolatban. Ezáltal te dönthetsz mindenben. Mint ahogy arról is kit bízol meg a műved kiadásával. Ha megtaláltad a megfelelő partnert, akkor megbízod bizonyos feladatokkal: szerkesztés, korrektúra, nyomdai előkészítés, sokszorosítás, terjesztés, értékesítés, stb. Ezek összefoglaló neve a kiadói jog. Amíg ezt átruházod addig az adott kiadó gondozza a könyvedet. De az alap jogok nálad vannak.

Hogyan tudom megvédeni a jogaimat?

Fontos! A szerzői jogi védelem nem regisztrált jog, jogvita esetén a bíróság előtt kell a művel kapcsolatos minden tényt és körülményt bizonyítani. tehát azt is, hogy ezt te írtad. Ebben lehet a szerző segítségére, ha a művet a létrejöttét követően önkéntes műnyilvántartásba veteti az SZTNH-nál. 

Mit kell tudni a nyilvántartásba vételről?

A mű önkéntes műnyilvántartásba vétele semmiféle, a szellemi alkotáshoz fűződő jogot nem keletkeztet, "csupán" bizonyítási eszközként szolgál annak igazolására, hogy az alkotás a tanúsítvány kiállításának napján a műpéldány szerinti formában létezett, illetőleg, hogy azt a szerző a magáénak elismerte.

Ez akkor jön jókor ha bizonyítani kell, hogy te írtad a könyvet.

Hogy tudom intézni az önkéntes műnyilvántartást?

Kérésedre mindent elintézünk. Kattints ide és a lehető leggyorsabban elindítjuk a műnyilvántartást.

 

Szerzői jog alapfogalma

A szerzői jog részesíti védelemben az irodalmi, tudományos, művészeti alkotásokat, valamint - az ún. kapcsolódó jogok révén - a felhasználásukhoz kapcsolódó teljesítményeket.

A szerzői jog egyik alapvető célja a szellemi alkotás ösztönzése. Ennek jegyében ismer el személyhez fűződő és vagyoni jogokat a szerző javára. A szerzői művek felhasználásának ellenértékét jelentő jogdíjak ellentételezik a szerzői, alkotói ráfordításokat.

A szerzői alkotások jogi oltalma a hazai kulturális ipar működésének és fejlődésének elemi feltétele, ezáltal munkahelyek, vállalkozások, befektetések védelmét is jelenti. Számos iparág épül a szerzői jogi védelemre, így pl. a zeneipar, a könyvkiadás, a rádiós- és televíziós műsorszolgáltatás, a szoftveripar, a filmgyártás.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr2712336119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása