Mi a probléma? - A négy leggyakoribb konfliktus egy regényben

A konfliktus elengedhetetlen egy könyvben, de nem muszáj, hogy emberek között történjen. Van, hogy a főhős a társadalommal vagy egy természeti katasztrófával kerül szembe. Íme a négy klasszikus konfliktus típus.

 lifeofpi.jpg

Személy vs. személy

Ez a leggyakoribb konfliktus: egyik szereplő a másik ellen. Nem is kell, hogy emberek legyenek. Lehet az egy varázsló, aki meg akarja ölni a főhőst, hogy uralma alá hajtsa a világot. Egy árva lány meg akarja menteni a testvérét a rossz emberektől. Az ilyen konfliktusok olyan könyvekben működnek jól, ahol a történet arról szól, hogy valamit meg kell akadályozni, vagy megtörténtté kell tenni.

 

Személy vs. önmaga

Akkor történik a személy vs. önmaga konfliktus, amikor a szereplőd saját magával folytat belső küzdelmet. Például le akarja győzni a drogfüggőségét vagy megcsalták, ami miatt nem tud felülkerekedni a csalódottságán. A személy és aki vele szembe áll, az önmaga. Ezeknek a konfliktusoknak a következménye, hogy a könyv végére személyiségfejlődésen megy át a főhős.

 

Személy vs. társadalom

Ebben a konfliktusban a főszereplőnek a világban elfoglalt helyével van problémája. Nem egy másik ember okoz neki fejtörést, hanem az, ahogy az élete zajlik. Mint például amikor a főhős szembemegy az igaszságtalan törvénnyel vagy egy nő megkérdőjelezi, hogy miért nem járhat iskolába ugyanúgy, mint a bátyja. Mindenki a főhős útjában áll, de nem külön személyek a problémásak, hanem a társadalom működése.

 

Személy vs. természet

Azaz a főhős szembekerül magával a természettel, ami nem engedi valamilyen módon, hogy elérje a célját. Csapdába esik a nyílt óceánon egy vihar miatt, vagy hirtelen kitör a vulkán és nem tud hazamenni a családjához. Egy ember sem kerül a főhőssel konfliktusba, mert a konfliktus maga a természeti katasztrófa. Annyiban különbözik az első három típustól, hogy itt nincs gonosz a történetben és nem kell legyőzni személyeket, csak túl kell élni a természeti csapást úgy, hogy saját magára van utalva a főszereplő.

 

Mindegy, melyik konfliktus típust használod, a lényeg, hogy pontosan fogalmazd meg magadnak, hogy ki vagy mi áll a főhős útjában, aki/ami megnehezíti az életét és akivel/amivel meg kell oldania a problémáit. Ha nincs gonosz varázsló, akkor nincs kivel küzdeni. Ha nincs szökőár, nincs mit túlélni. Ha nincs igazságtalan törvény, nincs miért igazságot tenni. Valami mindig kell, ami a főhős és céljai között áll, hogy izgalmas legyen a könyved.

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr6312362611

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása