Így segíthet a naplóírás a könyved megírásában

Lehet, hogy régebben már írtál naplót, de abbahagytad, amikor már úgy érezted, tovább kell lépned, hogy igazi író legyen belőled. Vagy mert nem akartad a karaktereidet és idődet pazarolni, miközben épp egy könyvet írtál.

journal-writing.jpg

Pedig a naplóírás pont segíthet abban, hogy még jobb író legyél és könnyebben menjen a könyved írása. Suzannah Windsor Freeman író fogalmazta úgy meg, hogy számára a naplóírás olyan, mint egy híd. Négygyermekes anyaként sokszor érzi úgy, hogy kiégett, olyan, mintha egy folyóparton állna, aminek az innenső oldalán egyáltalán nincs ideje az írásra, míg a másik oldalon ott sorakoznak a fontos írói feladatai, amiket mindenképp meg szeretne valósítani. A folyó túl széles ahhoz, hogy egy ugrással a másik oldalon teremjen, hogy a “hetek óta nem írtam semmit” állapotból kimozduljon és hirtelen a “most aztán elkezdek írni” állapotba jusson. A naplója jelenti számára azt a lehetőséget, ami átvezeti őt az írás oldalára. Olyan kis kötelezettség, aminek nem nehéz nekiállni minden nap, és ami emlékezteti arra, hogy képes leülni és írni minden hátráltató körülmény ellenére.

 

  1. Szabadságot ad. A naplód csak a tiéd, ami azt jelenti, hogy nincsenek szabályok, hogy miről és hogyan írj. Míg munka közben felállítasz magadnak mindenféle irányelveket, hogy hány szót, milyen gyakorisággal írj a könyvedhez, addig a naplód írása közben a teljes szabadságot élheted át. Mivel valószínűleg azért lettél író, mert az írás a szenvedélyed, így a teljesen szabadon írás kikapcsolódást, a gőz kiengedését is jelenti neked. Írj a nap történéseiről, kapcsolatokról, ötletekről, célokról… Írj reggel, hogy mit szeretnél aznap elérni és írj este, hogy milyen sikerélményeid voltak.

 

  1. Gondold át, hogyan írj naplót. Amikor dolgozol, akkor sok időt eltöltesz a géped előtt görnyedve, úgyhogy a naplódat inkább egy szép füzetbe, tollal írd. Nem kell törődnöd a formázással, kis- és nagybetűkkel, helyesírással. Ha mégis a számítógépeden szeretnél naplót írni, akkor kereshetsz online felületet is, ahol titkos naplót tudsz vezetni vagy elég, ha csak egy jegyzettömböt nyitsz és abba jegyzed fel a gondolataidat.

 

  1. Írj különböző időpontokban. A reggeli naplóírás arra jó, hogy már a nap indulása előtt csökkented vele a stresszt és rendezed a gondolataidat. Segít felébredni és felkészít a nap további részére. Váltakozva írj reggel és este, mert nem biztos, hogy minden éjjel lesz erőd arra, hogy lejegyezd, ami fejedben van. Találd meg a neked legmegfelelőbb napszakot, amikor jól érzed magad naplóírás közben.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr7712132243

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása