Karaktermotivációk: szegezd az olvasód kezébe a könyvet!

Minden, amit teszünk az életben, azt a motiváció hajtja. Beszélhetünk belső vagy külső motivációról, a lényeg, hogy jelen van minden percben és visz minket előre. Így, természetesen a karaktereinket sem árt ellátni motivációval, máskülönben a cselekedeteik és a történet is üres lesz.

puzzle-1415247_960_720.jpg

A motivációk egy része jó, mások rosszak, ahogy vannak összetett és egyszerűbb motivációk is. Gondolj csak bele, téged mi hajt? Képzeld magad a karaktered helyzetébe, és tedd fel „neki” ugyanezt a kérdést.

Már említettem a korábbi cikkeimben is, az a legfontosabb, hogy összehozzuk az olvasót és a karaktereinket, hogy megkedveljék egymást, és az olvasó benne ragadjon a regényben. Ez nem történik meg, ha nem hiszi, valódi világ, motivációk, érzelmek állnak a karaktereid mögött.

Hogyan fogja meg a motiváció az olvasót?

  1. Az olvasó tudni akarja majd, mi van a karaktered cselekedetei mögött. Miért éppen az motiválja, ami, és hogyan fogja ez megváltoztatni az életét. Tudni akarják, mi rejtőzik a karaktered szívében.
  1. A motiváció segít különbséget tenni a jó és a rossz karakterek között is. A történet végén pedig kiderül, ki a hős és ki a gazember. Vajon a gonosz motivációi tényleg rosszak voltak? Vagy csak a szereplő gondolkodásmódja, a tőle eredő őrültség tette azzá?
  1. A motiváció az akció hajtóereje, az akció pedig az olvasó barátja. A motiváció készteti az embereket cselekvésre. Hogy a döntések, melyek ezek eredményeként születnek, jók-e vagy ostobák, az mindegy, mert megteremtik az akciót, ami vezeti előre a történetet.
  1. Drámai helyzeteket szülnek. Amikor két karakter motivációja ütközik egymással, az feszültséget generál. A feszültség pedig izgalmat, az izgalom pedig érdeklődést az olvasód felől.
  1. A motiváció lehetővé teszi a karakterfejlődést. Néha olyan dolgokat kell megtenniük, amik túlmutatnak önmagukon, de olyan erős a késztetés, a belső motiváció, hogy túllépnek a félelmeiken vagy a gátlásaikon.

Tehát a motiváció része egy fantasztikus történet elemeinek. Figyelni kell azonban arra, milyen motivációkkal ruházzuk fel a karaktereinket! Tudnunk kell, hogy a történet végén, kivé akarjuk őket változtatni: főgonosszá vagy hőssé.

Íme, néhány kérdés, aminek segítségével könnyebben el tudod dönteni, melyik motiváció illik a karakteredhez:

  1. Mi a motiváció?

Nehéz kérdés nem igaz? Az olvasónak ismernie kell a szereplőd cselekedetei között megbúvó motivációt, különben nem fogja érteni, mit miért tesz, és csak tapogatózni fog. A karaktermotivációk legyenek világosak! Vannak félelemből eredő motivációk, de olyanok is, amiket a szerelem irányít. Mi lehet még motiváció? Gyűlölet, kudarc, túlélés, vágy, instabilitás, lojalitás, tisztelet, engedelmesség, büszkeség, kapzsiság, testi vágy, bosszú, halál, sérelem, szégyen, stb.

  1. Honnan származik a motiváció?

Megkülönböztetünk belső és külső motivációt. A belső motiváció a karakter szívéből és lelkéből fakad, belülről táplálkozik. A külső motiváció pedig lehet egy másik karakter, mondjuk egy fontos személy, akiért küzdeni kell, vagy valaki, aki inspirál.

  1. Mit mond el a motiváció a karakteredről?

Ebben az esetben is érvényes az, hogy a tettek hangosabbak, mint a szavak. Ha követed a mutasd, és ne mondd szabályt, akkor a kérdésre anélkül is meglesz a válasz, hogy törted volna rajta a fejed. Mert a karaktereid egy idő után saját életet kezdenek élni, és maguktól alakulnak.

  1. Hogyan befolyásol a motiváció és az abból fakadó cselekvés másokat?

A tetteinknek következményei vannak. Ez minden történetben visszaköszön, jobb esetben. A karakterek motivációi és az ebből fakadó akció, feszültség hatással lesznek a körülöttük lévőkre. Az már csak rajtad múlik, hogy pozitív vagy negatív következményt vonnak maguk után.

Remélem, ez a bejegyzés segít abban, hogy megtaláld a főhősödnek a megfelelő motivációt. De persze ne feledkezzünk meg a főgonoszról sem, hisz neki is kell valami mozgatórugó. Ha ez sikerült, oszd meg velünk élményeidet és tapasztalataidat, illetve keress meg minket akkor is, ha már elkészült a regényed, és csak a kiadás van hátra.

Írta: Ludányi Bettina

Kapcsolódó cikkek: Így teremts valósághű világot a karaktereidnek, Hogyan találd meg a saját író hangod?, Hogyan írj valósághű párbeszédet?, A karaktered arcai, Mit ne tegyél, ha írásra adod a fejed?

A bejegyzés trackback címe:

https://szerzoikonyvkiadas.blog.hu/api/trackback/id/tr9611810289

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása